28 July, 2010

Bermegah atau Berkongsi?


Salam dan hai

Saya pernah terfikir juga, sama ada menulis blog kahwin ni merupakan kesilapan atau tidak.

Sama ada saya berjaya memberi justifikasi tentang majlis saya atau sebaliknya.

Adakah apa yang saya telah tulis mengundang perasaan jelik, meluat atau menyampah yang disebabkan cemburu, berbeza pendapat atau dorongan emosi?

Mungkinkah ada yang menjadi obses dan lebih kronik, menjadi seorang pengendap/ stalker?

Benarkah memang naluri manusia sejak dari dulu lagi, sifat nak bermegah dengan pencapaian sendiri wujud (tanpa kita sedari) dan takkan ada siapa terselamat daripada sifat mazmumah ini?

Walaupun niat asal blog ini sudah saya nyatakan dulu [
post penuh disini], tapi dengan perkembangan masa, blog ni sudah menjadi wadah untuk saya berkongsi idea dengan B2B di luar sana, bertukar pendapat dan maklumat.

Tapi tak semua orang melihatnya daripada sudut itu.

Saya bagi situasi yang kita semua boleh relate.

Contoh; ada seorang kawan meletakkan semua gambar-gambar kahwin dia dalam Facebook (atau dalam kes lain, gambar honeymoon, gambar majlis tunang, gambar bercinta, gambar aktiviti, gambar ultra sound baby).

Terdapat dua reaksi biasanya:-

1. Reaksi daripada orang yang ingin berkongsi akan tinggalkan komen macam
" grandnya honeymoon suit kau",
"jangan lupa belikan aku hadiah ok!",
" Wahh, gila cantik laut tu! aku jelez!! Nak pergi juga".

Tapi reaksi kedua mungkin berbeza.

2. Reaksi daripada orang yang tak ingin tahu mesti akan terlintas di kepala
"Tau la happy dapat anak, tapi tak perlu letak gambar anak ko banyak sangat. Bukan comel pun!",
"Aleh, dia tu saje letak gambar macam tu, supaya orang puji majlis dia la tu!",
"show off! f****g berlagak nak mampos fly ke oversea!",
"La, aku ingatkan grand sangat majlis dia. Biasa-biasa aje aku tengok"

Tak kisah la sama ada Facebook, Twitter atau Blog. Semuanya merupakan medium rangkaian sosial yang dicipta supaya kita berkongsi.

Namun naluri asas manusia yang membezakan penerimaan.

Kita membaca / ingin tahu atas sebab berbeza.
1. ingin belajar "Oh, macam tu ke prosedur nak kahwin. Baru tahu"
2. ingin melihat kejatuhan orang lain "Penat aje tepek gambar banyak-banyak dulu dalam FB, clash juga akhirnya! hahahaha. buat malu aje."
3. ingin menilai
"Eleh, dia ni cakap macam bagus sangat. Aku nak kritik kat komen dia jap, tengok camne dia balas"

Kadang-kadang, apa yang kita tafsirkan sebagai perkongsian, di salah tafsir sebagai bermegah.

atau

Boleh jadi, kita cuba yakinkan diri kita, ini adalah perkongsian sedangkan jauh disudut hati, tercalit perasaan ingin bermegah dan mengharapkan pujian orang lain. Masakan tidak, tiada hati yang tak dikembang bila dipuji kan?

Terdapat garis halus yang memisahkan bermegah dan berkongsi.

Kita berdiri pada yang mana?


Nota: saya tak ada menerima sebarang emel benci daripada sesiapa. Post ni saya tulis pasal terlintas sekali sekala dalam pemikiran saya. Tiada kena mengena dengan sesiapa atau dalam keadaan apa-apa.


28 Julai 2010


32 comments:

hana yoriee on July 28, 2010 at 2:18 PM said...

hurmm..selalu juga terfikir psl perkara ni..yg penting cacatan di blog hana adalah tempat utk catatan sepanjang perjalanan menjdadi sang pengantin..itu aja..

Fiza Z. Abidin on July 28, 2010 at 2:32 PM said...

fiza pun pernah terfikir mcm Xora fikir dek kerana dpt comment -ve dr reader yg mungkin tak berapa setuju dgn cr kita.

bg fiza, catatan tu tak lebih dr nak berkongsi pengalaman,info & tips dgn org lain. kdg2 kita xsedar secara tak lansung benda tu bleh membantu org lain jugak. cuma mungkin sudut pendapat & pandangan tu berbeza ikut kematangan & pemahaman seseorg individu tu.

as long as we know the limit and where to stop, insy'allah takde masalah :)

nuraitul on July 28, 2010 at 2:34 PM said...

besela tue..mulut org/pendapat org kye tak boleh nak kontrol..yang pentig skali niat kita sendri..klu buruk buruk la..klu sekadar utk berkongsi,sharing info..tak salah..sebab tak semua org dapt ilmu yang sma..bg saya..sharing is caring tapi berhati hati saat men'shring' tue..

~~zaa~~ on July 28, 2010 at 2:37 PM said...

i'm always thinking of that..tapi sebenarnya apa yang kita tulis bia ikhlas. walaupun tak semua orang kenal kita, tapi bia la semuanya dari hati. bukan untuk bermegah, tapi hanya untuk berkongsi.

jihan musfirah musa on July 28, 2010 at 2:39 PM said...

itula namernyer manusia...rambut jer samer itam tapi ati lain2 kiter xleh nk buat apa2la itu memang lumrah bagi makhluk yang bernama manusia mcm2la yang ada dalam ati mereka..yang penting niat kiter dalam ati k...;))

MiYOKO TACHIBANA on July 28, 2010 at 2:46 PM said...

sy baca blog awk sbb nk tau camne preparation wedding awk..yela..sy pun 1st time..tak tau nk refer kt mana...
anyway, nice blog u have..byk yg sy dpt kt sini...sy tak rasa awk bermegah...tp, awk ada niat yg baik utk berkongsi kpd b2b yg lain..

mmg susah nk tutup mulut org..yg penting, niat kite tu mesti baik, tulus dan ikhlas...hehe :)

selalu2la update blog ye...sharing is caring, rite... :)

nuptiles on July 28, 2010 at 2:51 PM said...

for me blogging utk perkongsian idea, utk keepsake memories on preparation. Lain org, lain pandangan ttg niat kita utk berkongsi n kadang2 org anggap'wah majlis dia ni msti grand" tapi sbnrnya pada b2b tu biasa sahaja n more personalized.

si kecil on July 28, 2010 at 2:53 PM said...

for me, saya ada blog peribadi yang asing. sikecil hanya medium berkongsi maklumat dan pendapat dengan b2b yg lain. dan kalo difikirkan, siapa yg nak baca kalau dia bukan b2b or xb2b or org yg terlibat dgn bisnes2 perkahwinan dan mungkin kawan2. we search for what we need. jadi saya rasa mungkin tak ada istilah menunjuk2 di situ. dulu ms saya single, x penah saya teringin nak bukak blog2 b2b ni kecuali yg qistin..itu pun sebab dia suruh bukak.

kalau gamba2, di blog, bg saya, saya letak semata2 untuk berkongsi dan panduan b2b yg lain. kalau ada kekurangan mungkin mereka boleh belajar dr situ. kalau ada yg menarek mungkin ditambahkan serinya lagi.

yg bunyi2 negatif2 tu minor sahaja. hati orang memang tak boleh dikawal. hati kita kenalah sentiasa beringat. lagipun org yang sakit hati ni..dia sendiri yg lebih sakit. kita ok je..

adakala kena pakai konsep don't think too much.

Anonymous said...

sy xde blog tp pernah la letak gambar tunang di fb & sorg kwn skolah pnhla tulis komentar.bkn yg -ve tp sbb sy xnak jd buah mulut yg bkn2.trus jdkan private.sbb sy risau sgt dgn mulut org.mgkin dia komen biasa shj tp diluar sedar sy yg rsa xsng.jd album tu jadi tatapan family n close frens je.rsa selamat buat mcm tu..

-adah-

Cik Belle on July 28, 2010 at 3:37 PM said...

xora, saya sampai satu tahap, nak berhenti berblogging. saya takut andai ada yang fikir saya nak bermegah, menunjuk-nunjuk dan sebagainya la kan. saya takut sangat andai itu yang terlintas dalam fikiran readers saya.

berkali-kali saya fikir sebelum saya post sesuatu, takut andainya di salah erti. niat saya dari dulu, mahu berkongsi idea. dan Alhamdulillah, saya lihat ada jugak vendor yang baru nak naik, mengadaptasikan idea dari blog b2b.

tapi itula, bila kita mahu simpan sebahagian sebagai privacy, ada jugak readers mahu saya post tentang itu ini. which is, sampai satu masa, saya terpaksa ikut permintaan mereka. kadang, saya tak mampu jugak nak post itu ini, sebab saya risau andai orang fikir saya nak menunjuk dan gah.

saya dalam dilema. huhu

Girls Like Me on July 28, 2010 at 3:45 PM said...

Well i rase biasela manusia ni pun ade dua jenis kan, satu yg positive n satu agi yg negative..

for me,bloggers like all of us, b2b and ex b2b sumenye positive, betol tak, we sharig the ideas, mane yg tempat lg murah, yg mane tempat yg jgn kite pg...kan?n i rase, sume b2b rase excited sgt nk tunggu bloggers yg da kawin publish gamba dorang...rase cam happy sgt tgk org da kawen kan...like sharig the happiness of them!tade lgsg terdetik , ''nk nunjuk la tu..'' so all b2 bloggers ni i rase sume positive with each other, n if ade sumting bad happens, sume will support each other..thats what i see n feel la


so, i rase, most yg negative thinking ni maybe dr spesies yg mmg dengki n tak boleh tgk org senang..dlm hati die tu always ade aura negative...sungguh tak bagus org camtu...

so,personally, for me, vote to be positive!!!! =)

♥S@R@♥ on July 28, 2010 at 4:02 PM said...

betul la sy pun cam dalam delima..
share salah xshare pun salah..
coz ada idea yg kita dpt tu dr blog or laman sosial lain..so rasa cam xsedap hati la plak if kita guna senyap2..

n dalam pd masa yg sama kita pun nak memudahkan org lain dlm mencari idea..

pening kan klu kita fikir apa yg org akan cakap..

pe2 pun thanks kt awk coz sudi share idea kt sini..

asna cute on July 28, 2010 at 4:03 PM said...

suke membace. xkisah la pasal pape pun. tak semua ilmu kita ada. jd dgn mbce kita boleh praktis and tolg org lain.

Niat baik buruk semua dtg drpd hati. Jika hati bersih, baikla akhlak dia. Jika hati busuk, burukla akhlaknya.

ape pun berbalik pada akhlak =)

cik fiza on July 28, 2010 at 4:43 PM said...

nawaitu tu penting.. kalao cik xora mmg niat berkongsi sy rasa xde masalah..

yg nk komen membina tu kita terima.. yg komen meruntuh tu biarkan aje..

manusia ni kdg2 x lepas dr sifat dengki..

keep up ur good intention.. :)

NoRr on July 28, 2010 at 5:21 PM said...

hmm..syok baca xora hari ni..for me, seriously blogging is not meant to show off langsung...tapi macam lain2 kata la..manusia ni mmg suka komen org..ada negative ada positif.tapi seeloknya kita jaga la adab dalam memberi komen atau dalam menulis entry supaya semunya harmoni. tak syok la kalau asyik nak kondem2 ni...

as a blog/fb/etc owner, kita ada hak nak buat apa dgn page kita.tu orng kena faham.again,sikap manusia ni kadang2 luar batasan kita.kita maksud lain, orang faham lain..tu yg tak syok...

caiyokkkk xora!

Hana on July 28, 2010 at 5:42 PM said...

ump.. tak tau la kenape de org yg nak fikir negatif tapi.. to me blogging cam tulis diary.. share thoughts and untuk diri kite juga.. adela kenangan cam mane perjalanan hidup ni tak.. cam life journal.. tak penah plak de niat yg tak baik.. kalo dlu tulis lam buku skarang kat blog lagi interesting leh masukkan gambar n be kreatif... tu je..

Qaseh Qidzizie on July 28, 2010 at 5:45 PM said...

xora,

first time berblogging, niat saye adalah untuk merakamkan suka duka hidup untuk tatapan saye dan kwn2 rapat shj..memang tak share pun dengan orang lain...

pastu terlintas di hati y not saye share ape yang saye ade (takde ape pun)..lagipun saye juge ade ambil idea dari blogger yang lain juga..
yang penting nawaitu masing2...

cik belle,

teruskan usaha meng'update' blog kamu..saye suka baca..blog b2b yang lain pun saye suka baca...pedulikan kata2 -ve tu..yang penting kamu hepi.. ;)

♥ hazlynda kushairi ♥ on July 28, 2010 at 7:36 PM said...

Xora, bagus entry kamu ni. Sumtimes sy pon pernah terfikir mende yang same. Ada kala nak update pon nak pikir tentang perasaan orang laen, sy takot orang akan beranggapan seperti mane yang kamju tulis tuh.

Susah jugak. FB lagi la tak boleh pakai. I stop fesboking and more on googling (eh, ade ke perkataan ni?) and blogging. FB mcm dah serabut ramai sangat orang.

Back to ur topic, sumtimes kite rase kite nak berkongsi tapi ada kala orang salah tafsir ape yang kite tulis di entry, just bear in mind, ini rezeki masing² dan kite haros redha.

Ainee Cumi on July 28, 2010 at 8:08 PM said...

yang pasti aini datang sini untuk berkongsi kegembiraan dan mendapat sedikit ilmu..=))

so awak tak payah susah hati ehhh...mulut orang kita tak boleh tutup kan, janji niat kita betul

Nad Nazira on July 28, 2010 at 8:50 PM said...

xora..nad rase kan..terpulang pada niat dan hati seseorang..bolg is one way to express ourselves..mungkin secara tak sengaja nampak macam 'show off'..tapi kalau yang membaca blog tu faham, berfikiran terbuka, menerima kelebihan dan kekurangan orang..tak berlakulah perkara yang negatif tu..

tapi nak wat camne, kan..kite manusia biase yang tak mampu nak puaskan hati semua org..so be urself..kalau ade yang tak suke, pasti ade jugak yang suke kat kite..lumrah manusia..rite?

me? i love ur blog. :)

scweet mafis on July 28, 2010 at 9:06 PM said...

for me, berbelog is for fun and all about sharing. klu tak suka jgnla baca, kan?
klu takde comment pun tape (drpd dpt comment yg -ve) sbbnya semua yg ditulis utk ingatan diri sendiri jeh di kemudian hari :)

p/s : saya suka bc blog yg ada gamba sbb tu suka letak gamba dlm blog sendiri.lol

ellfazira© on July 28, 2010 at 9:43 PM said...

for me, it's up to ur nawaitu. and yes, not all people can be satisfied. everybody is his or her own entity. as long as we know what we stand for, then everythg is fine. some ppl are just too busy mending with others' life. buat tu xkena, buat ni xkena. bila share org kata menunjuk. tatau pe yg kena kt mata dorg. well, tht's life bebeh. ape2 pun berbalik kpd pangkal la. nways, i love reading ur blog :)

Q on July 28, 2010 at 11:54 PM said...

nice entry!!buka mata and minda!

You know me... said...

Relevan sesuatu perkongsian itu boleh dilihat dari segi penyampaian... Lain orang, lain caranya... Apabila yang dikongsikan itu sesuatu yang peribadi dan tidak berkaitan dengan isi, lebih kepada penyataan status diri, baik dari segi harta benda atau kelebihan lain, boleh didalami oleh pembaca. Kita-kita bukan hanya membaca yang dikisahkan tetapi jugak menyelami cara penulis berbicara... Di situ pembaca budiman menilai...

You're so loved, Xora. That shows you're doing the right thing here...

*sekadar berkongsi ;)

Xora on July 29, 2010 at 8:54 AM said...

Balas komen secara pukal, aci tak? ;p terima kasih utk semua komen, tak terbalas saya dibuatnya. Betul, semuanya berbalik pada niat kita. Apa2 pun, niat kita cuma kita dan Dia sahaja yang tau kan? Hati org itu bukan tanggungan kita. Group hugs~*

Bai on July 29, 2010 at 9:03 AM said...

betul tu... kita nak share tp orang lain salah anggap....tp sy ok je :D. saya suka baca kisah org.

PurPLe LaDy AiFA on July 29, 2010 at 9:37 AM said...

good post. betul tue.. kalo rasa niat tersasar, rethink balik and betulkan niat balik... my blog is just a place to share and to write all the things about my life and my wedding. something yang not too transparent. so sape yang nak baca, boley bukak, spe nak taw about my wedding related, juga boley singgah.

while FB adalah tpt terllau public. whereby bila kita upload photos and kawan2 comment terus muncul dekat page kawan2 yang tak berapa nak ambik taw hal tue. padahl mmg notification dr fb ponn. thats y after i upload photos for solemnization and received banyakkk komen and puji2an, terus segan nak upload part reception takut org lain pikir macam2 lak..

just one type of writing je i tak brape nak gemar. those who write with intention of fishing for compliments.

=)

rose on July 29, 2010 at 10:22 AM said...

sy pn selalu bimbang kalu2 sy ada buat org menyampah ngn penulisan sy..huk3..tp hrp2 taklah..sbb sy cuma mahu berkongsi kisah suka duka menjd b2b..selain berkongsi pendapat, idea n info.. =)

tapi semuanya terpulang kpd diri kita..niat kita..selagi kita rasa niat kita baik..x slh berkongsi..sharing is caring..=)

.: an :. on July 29, 2010 at 5:44 PM said...

Assalamualaikum Xora...

Awak mengajar saya untuk menjadi lebih sistematik dengan cara berkongsi kertas kerja dan perancangan mengikut bajet untuk persiapan perkahwinan.

Awak juga menunjukkan saya cara menjadi seorang yang kreatif dengan pelbagai idea persiapan perkahwinan mengikut kesesuaian diri

Awak dah banyak tolong saya tanpa awak menyedarinya…. kerana hakikatnya, segalanya bermula dengan kewujudan blog 'DIA TERIMA NIKAHNYA'...

Mungkin orang lain melihatnya dari satu sudut sahaja, tapi dari satu sudut lain… blog ni dah baaaaanyaaak membantu yang mereka yang memerlukan info tentangnya...

Teruskan ‘membela’ blog ni Xora… selagi mana ia boleh memberikan manfaat pada insan2 lain dan selagi mana ia tidak bercanggah dengan syariatNya. Jika ada beberapa orang insan yang cuba mencari kesalahan di segenap ceruk blog ni, ketahuilah… masih raaaaaamai lagi pembaca di luar sana yang menghargai dan mendapat manfaat dari tulisan awak.

Chaiyok Xora! Seronok mengenali awak walaupun sekadar di alam maya… Semoga suatu masa nanti kita boleh bertemu di alam nyata... Doa saya, semoga Allah permudahkan segala urusan awak, insyaallah =)

Wassalam~

Komen ikhlas dari saya... pembaca ‘senyap’ blog Dia Terima Nikahnya... =)

Xora on July 29, 2010 at 7:42 PM said...

Bai, Aifa, Rose & An: terima kasih utk komen korang. terharu sangat baca komen korang :) walaupun post ni saya tulis tanpa ada tujuan, tapi korang sangat memberi semangat. Terima kasih :D

Cik Atun yang Banyak Nama on July 30, 2010 at 2:00 PM said...

Xora, pada atun.. xora bukanlah bermegah. Macam komen - komen sblm ni, samada Xora sedar ataupun tak, ramai sbnrnya dibantu oleh blog Xora ni. termasuklah atun sendiri.

kita tak dapat nak puaskan hati semua pihak Xora. itu realiti kehidupan...(apsal bunyik serious giler ni. haha~ sorry)

ibz said...

setiap amal perbuatan dihitung pd niatnya..
cuma dua saje yg tahu tu, diri sendiri dan 'DIA'...
:)

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates