30 July, 2010

Soalan Hari Jumaat: Macam Ini Ke?



Salam dan hai

Tajuk seperti di atas.

Persoalan saya: Macam ini ke buat centerpiece bulat?




Sumber:
skiptomylou.org

Kiranya, kalau cara yang sama di atas, kita aplikasi untuk hantaran di bawah, menjadi kah? Gunakan kaedah yang sama?


Sumber: Arma Wedding Couture

Tips yang saya pernah dengar, bahagian atas span tu, lapikkan dengan kertas plastik jernih sebelum letak barang hantaran atasnya, supaya tak basah.

Ada sesiapa pernah tengok orang buat hantaran membulat macam ni atau pernah buat sendiri hantaran susunan bunga membulat macam tu?


30 Julai 2010

23 comments:

AiyuOsman on July 30, 2010 at 8:43 AM said...

owhh.. kne letak span ekk.. igtkn men susun2 je bunga tuh bntk membulat..hehe.. sggh jahil diri ini =P

hana yoriee on July 30, 2010 at 8:51 AM said...

canteknye xora hantaran yg arma buat tuh..hana pun tak tau mcm mana nak buat membulat gitu..huhu..kena tnye pada yg pakar..

Xora on July 30, 2010 at 8:53 AM said...

Aiyu: if tak letak span H2O tu, mati bunga tak dapat air ;p

Hana: dah bertanya pada org yg pakar, tapi mereka takmo bgtau. Diorang kasi quotation lak. Org nak buat sendiri, bukan nak upah diorang. Haish

hana yoriee on July 30, 2010 at 9:06 AM said...

huhu..dia bg quo pulak? adeyh lah..pakar2 skrg mmg kemut sikit agaknye..takpe..kite google lagi..

♥S@R@♥ on July 30, 2010 at 9:10 AM said...

la kena letak span rupanya..ingtkn main susun je..

sara pun nak buat hantaran bulat camtu..tgk cam senang tp sush gak ea..

Xora on July 30, 2010 at 9:13 AM said...

Hana, igt nak cari kat Youtube. mana tau ada kan? Dia- bukannya Arma tau. Ada vendor lain, yg kita tgk pun buat hantaran cam membulat ni.

S@r@: susah tapi senang? atau senang tapi susah? :P ke susah senang?

Amalina on July 30, 2010 at 9:21 AM said...

saya pon mempunyai persoalan yg sama..maybe kne tanye kat kedai bunga kot..kadang2 diorang mmg jual bekas utk letak span tu..tu org yg ckp kat saye la

otherwise, org kate jugak..instead of pakai bekas plastik..bleh balut span tu tgh aluminium foil, then maybe bleh buat bentuk bulat kot =)

♥ hazlynda kushairi ♥ on July 30, 2010 at 9:44 AM said...

a'ah babe, i think the same thing too. Aku ade tengok kazen aku buat but the the span they wrap it with another paper supaye nampak molek skit. Diff peeps, diff style kot. As long as it's neat. Try ler satu mek.

cik fiza on July 30, 2010 at 9:47 AM said...

canteknyaaaa..... suka la tgk..

aini on July 30, 2010 at 10:12 AM said...

owh...if balut terus span basah ngan aluminium foil bleh tak?sy pon dok pikir camne la nak wat hantaran membulat camtu..owh..dalam kepala otak sy mau letak hantaran yg telah dibalut ngan kaen songket diatas pinggan kaca yg di kelilingi bunga membulat begitu..

owh ye xora, awak penah jumpa tak ade 1 blog tu wat hantaran balut guna kaen songket..aritu sy terjumpa..tp lupa nak link..adeh... =(

Moose on July 30, 2010 at 10:14 AM said...

kat floristika pernah nampak span basah bentuk O. ada 3 size; kecik, sederhana, besar. maybe diorang pakai tu kot?

i was thinking of using that O wet sponge.

farahfatihah on July 30, 2010 at 10:57 AM said...

xora, betul kata moose tu..kat situ ada span bulat..tp kalau xjumpa, beli yg biasa then potong jd bulat hehehe byk keja la tp...

Hana on July 30, 2010 at 11:49 AM said...

Dulu kan.. sy ingat bleh pkai span biase je.. tapi my friend yg mak die de kedai bunga ckp kena pkai span basah bukan span biase celup air.. hehe.. sungguh sy tak tau.. die ckp leh balut ngan aluminium foil tuh spaye tak tumpah air die.. nak tau jugak if dapat cara2 nya nanti :)

Fiza Z. Abidin on July 30, 2010 at 11:55 AM said...

dear, kene guna span bulat & jgn lupa balut dgn aluminum foil supaya brg2 hantaran awk tak basah. kalau tak jumpa span yg bulat, bleh guna span biasa tu tapi macam leceh sikit je.

good luck dear :)

Sya Sakura on July 30, 2010 at 1:20 PM said...

i pnh bace kat one of b2b punye blog, tp dh x igt yg mane satu.. haha..And also from rizalman punye blog pon ade ckp jugak..
if nk gune fresh flowers, kene guna span basah (bleh potong ikut saiz yg dikehendaki), tp span tu wrap dengan aluminium foil, so that nti air tu tak meleleh kene brg2 hantaran, and also supaya span tu kekal basah lama cket so that bunga lmbat layu..

And if nk buat fresh flowers deco/arrangement, better buat ms malam or pagi atau dlm keadaan sejuk supaya x cepat layu..

Hope this info helps :)

fikaryna on July 30, 2010 at 2:16 PM said...

sama la nagn aiyu..ingat letak jer..haha..mmg jahil..

amira zakiah on July 30, 2010 at 3:01 PM said...

cantek gler...!

Xora on July 30, 2010 at 3:10 PM said...

Dear all. itu la, saya pun pernah baca, diorang kata kena pakai aliminum foil. ada juga yg ajar celupkan air dalam span hijau tu utk dapatkan hasil cam span H20 tapi ada yg kata hasilnya tak sama --so tak tak nak ikut mana ;p Sya & Fiza terima kasih kongsi ilmu :D Moose, mmg kat Floristika ada. Ada saya nampak. nice juga n mudahkan kerja. tapi, kalau dah sampai 9 dulang, harus la kan nak bt apa dengan bekas tu lepas majlis??

journey of a lady on July 30, 2010 at 4:33 PM said...

owh..span fresh flower tu sile rendam dlm air dulu smpai serap penuh..then balut dgn aluminium foil so iols nye bekas hantaran xbasah.then baru cucuk bunga

klu ada span O tu lg senang.trus letak bekas hantaran atas dia & susun bunga..if pakai span biasa kena potong2 dlu..letak bekas then baru susun span & gubah..siap!

nuwoo8 on August 2, 2010 at 10:51 AM said...

hi..

actually span bulat ni ade jual taw.i mmg pakai untuk client2..scout around kat Petaling Street ade jual jugak..ring sponge..mmg berlubang kat tgh so u all boleh la letak dulang or mangkuk..kalau nak save(sponge bulat tu mahal skit)..buat cara yg mcm dlm pics tu just that susun bunga keliling..guna cling wrap untuk protect the dulang and brg2 hantaran..

Hope it helps!

Xora on August 2, 2010 at 10:57 AM said...

Dear all, mari kita ikut cakap Nuwoo8 jom!

Mieza said...

hai... maafla.. nak tanya pasal span basah bulat tu... kat petaling street apa nama kedai yang jual span tu... sedang mencari.. tak jumpa2 lagi.. boleh sugget kat mana lagi ada jual.??

Xora on July 30, 2012 at 11:38 AM said...

saya tak tau kat PS kat mana nak cari pasal saya cari di kedai Floristika. semua ada kat situ, jadi dah alang2 terus je beli kat sana

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates