08 October, 2010

Intai: Bantal Hantaran



Salam dan hai

Nak tulis tentang bantal hantaran saya pula kali ni. Kalau imbas kembali,post-post terdahulu.

Daripada peringkat awal proses merealisasikan idea.
[
Post ini] dan [Post ini]

Sampai la bantal ni siap.
[post penuh disini]

Sekarang ni, pada waktu post ini dibaca, kesembilan bantal hantaran, semuanya sudah siap berjahit.

Dengan rendah hati, saya persembahkan bantal hantaran saya. Macam saya pernah sebutkan dulu, tidak la segebu bantal daripada koleksi Arma, leper macam lempeng. Ni dah boleh dianggap sebagai tapak hantaran, berbanding bantal hantaran. Tapi bila dibuat daripada 0 oleh ibu saya, tak ternilai ! Bantal Arma sebelah mata pun dah tak pandang. Hihi.



Abaikan satu bantal takde butangnya lagi. Gambar ni diambil masa mula-mula ibu berjaya siapkan 3 bantal dahulu. Teruja, tahu?! Tak menyempat, nak tangkap gambar juga! Berbulan-bulan dahulu. Pasal tu gak watermark tak cantik. Masa edit gambar ni, saya baru belajar menggunakan semula Adobe.

Kain bantal tidak menggunakan satin pasal ibu kata, satin licin dan susah nak kemaskan pada penjuru. Lagipun, satin licin, takut pula hantaran tergelincir. Jadi kami beli kain di Kamdar, jenis kain tidak diketahui, tapi seakan-akan velvet + baldu. Murah sahaja, kurang RM5/ semeter. Kamdar memang berbaloi. Bucu untuk sudut bantal beli di kedai Riben Bunga (ke namanya Bunga Riben??), ibu jahitkan disetiap sudut bantal. Jurai-jurai beli di SSF. Span dalam bantal, memang sudah dibeli lama, daripada warna putih span tu, tukar ke warna kuning pasal lama benar simpan. Tak tau ayah beli kat mana, tapi span biasa yang jenis cam span bahu baju kurung tu kot. Takda nak pakai kekabu. Kekangan kos. Dalam bantal ni, kami letak cupboard, untuk kukuhkan kedudukan bahagian bawah bantal. Ni idea Nity, thanks dear!

Saya tak tahu macam mana ibu buat semua bantal-bantal ni. Saya cuma kasi idea saya, ibu buat dan tunjuk, saya puas hati, selesai.

Bab ni memang saya tak cerewet sangat pasal saya sendiri memang tak pandai menjahit. Buat apa nak berlagak pandai tentang sesuatu yang saya langsung tak tau.


Ok, sehingga saya menulis lagi ya!



8 Oktober 2010

15 comments:

hana yoriee on October 8, 2010 at 8:35 AM said...

tepuk tepuk..xora mmg dikagumi..=) xora, nak tnye, pastu bantal tu xora lekatkan ke kat pahar tu? r biar aje camtu?

mizz sue on October 8, 2010 at 8:37 AM said...

semoga berjalan dgn lamcar ok! Insyallah datang..dekat je

Mia-Ina on October 8, 2010 at 8:46 AM said...

bestnya ada ibu yg boleh buatkan bantal hantaran ni...mia amik syarat je hantaran nie..asal ada

Xora on October 8, 2010 at 8:56 AM said...

dear all : terima kasih. doa2kan semua nya selamat. Hana, bantal tu saya lekatkan aje kat pahar, pasal lepas letak hantaran atas tu, rasanya dah cukup berat utk tetapkan kedudukan. tapi mungkin juga akan letak double selotape utk tetapan yg lebih.

mysarah on October 8, 2010 at 9:23 AM said...

ish klo la i duk ngan my mom! jeles tau T__T

iedayah on October 8, 2010 at 9:31 AM said...

dear..kad kahwin u i bru dpt.pihak hotel da bg kt i..hihi..terharu sungguh kn xora..bl tgk ibu2 kite semangat tuk realisasikan majlis kite..tibe2 sebak..rs cam xsgup berpisah ngn ibu..=)

farahfatihah on October 8, 2010 at 9:39 AM said...

cantik!!!

Qis on October 8, 2010 at 9:47 AM said...

xora, nak kembungkan bantal tu x perlu guna kekabu... beli saja bantal murah kat giant or tesco, gunting sarung dia & u'll get the fluffy foam for your bantal hantaran ;)

Xora on October 8, 2010 at 10:04 AM said...

Qis: kalau kekabu, lekuk barang tu kekal skit. kalau isi bantal, kedudukan permukaan bantal tak seimbang. so last2 pikir, pilih yg mudah utk kami :P

~~zaa~~ on October 8, 2010 at 10:24 AM said...

hip hip horey!!! :) thumbs up untuk ibu xora!

:)

si kecil on October 8, 2010 at 12:32 PM said...

cantik!

Sabby on October 8, 2010 at 5:41 PM said...

bestnyer!! kita nk wat gak mcm xora..tapinyer...mmg hampeh bab menjahit..mesin jahit pun xde kat umah...so..beli bantal dah siap jer.. hahahhh.... :) debor tak? kita yg sebulan lagi pun debor..tapi....xora konpem la lag debor kan dah dekat......:D

w.a.n.n.o.r.f.a.d.z.l.i.n.a on October 9, 2010 at 8:05 AM said...

Cantik!! Tahniah beribu ribu tahniah buat ibu kamu. Serius cantik, dah serupa bantal tekad zaman dendolu punya dah. Sangat cantik!

A W E E N N Y E on October 9, 2010 at 1:12 PM said...

sekadr berkongsi ideal....lagi tak nak jatuh letakkan papan nipis di dalam sarung bantul agar ia terletak cantik..tips dari tukang hantaran saya =)

harzharun on October 11, 2010 at 10:16 AM said...

hi xora....i pun sgt bkenan dgn bantal arma...giler suke...skang, u tau kan i tgh buat e-day prep tuk my sister...i want to use bantal jugak!..actually i offer diri tuk hias hantaran je...bntal tu biar la adik i jahit sendri..sbb i mmg mls sket bab jahit-menjahit nih...tp adik i ngajar kat sabah...kalau nak tunggu dia jahit bantal, kene tunggu dia blk cuti sekolah hujung thn nnti la...but im dying of prep!!!...sgt x sabar nak deco hantaran...sgt tak sabar nak tgk bantal yg DIY..adakah setanding arma..hehe...so, lastwiken, i blk umah my parents, angkut kain2, rambu2 nak letak hujung bantal,dan angkut mesin jahit sekali...i want to do it myself kat umah i ni.....yeahhh!!!..

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates