13 April, 2010

DIY Buku Tetamu



Salam dan hai

Saya rasa, idea kat bawah ni boleh jadi alternatif yang berguna buat B2B yang berhajat buat buku tetamu tapi mungkin ada kekangan dari segi masa, ruang, kos atau tenaga kerja dalam merealisasikan impian mereka.


Sumber: Lupa apa lak url dia!

Mungkin ruang untuk menulis terhad, tapi rasanya muat untuk tulis nama dan ucapan ringkas, bergantung kepada size yang kita pilih.

Yang paling best, secara tak langsung, buku tetamu ni dah boleh jadi hiasan dinding. Sesuai untuk ruang dewan atau rumah yang terhad. Boleh kurangkan kos hiasan secara tak langsung.

Nak simpan pun senang, beli aje sticky album, tampal aje elok-elok dalam sticky album.

Pilihan untuk B2B, mungkin sejumlah sudah disusun kat dinding, dan bakinya biarkan tetamu ekperimentasi dalam penyusunan. Kena sediakan double selotape siap-siap kat belakang kertas.

Cuma, mungkin jangan letak terlalu atas kot, takut tak tercapai nak ditulis :P Memang tetamu kena berdiri la nak tulis tapi sekurangnya, mereka tak perlu menunggu orang lain habis menulis. Pilih sahaja rama-rama masing-masing kan?



13 April 2010

9 comments:

the miss bride-to-be on April 13, 2010 at 9:04 AM said...

uuuuu nice if boleh buat deco dkt wall ni. thanks dear. :)

~ thalhazlin ~ on April 13, 2010 at 9:12 AM said...

xora, tapi takut budak-budak nak wat main sebab look soo cute. so, kene ada owang kene jaga situ. hihi

Thirah Rahim on April 13, 2010 at 9:45 AM said...

yup betul.. but this idea is so creative but have to be careful with the kids dan juga tangan2 dewasa yang menggatal jugak..haha

si kecil on April 13, 2010 at 9:53 AM said...

tiba2 terbayang..kalo tak cukup rama-rama..diorg conteng dinding..mmg habis aaa..haha..
tapi best la idea ni utk deco umah nanti..thanks so much xora.

zielalala... on April 13, 2010 at 10:07 AM said...

idea yg bagus..leh jd deco gak..

sue'hn on April 13, 2010 at 1:29 PM said...

comeynya idea nie.. kalo rama2 tue disepet2 guna penyepit,mgkin ok jgk kn.. buat mcm gantung gambr2.. hehhehe

Yanie on April 13, 2010 at 2:03 PM said...

Wah canteknya!!! Tapi kat mana depa nak tulis ucapan? Kat kepak rama2 tu kah?

Xora said...

Ms B2B, S.Kecil, Zielala: sharing is caring!

Thal n Thirah: cara nak halang budak-budak dari wat main, kena letak meja besar dan tinggi kat bawah tampalan tu, jadi mereka tak sampai :P tapi kalau mereka pakai kerusi,tak tau la nak cakap apa :P

Sue: Wah! lagi kreatif idea kamu. Bagus bagus!

Yanie: haah, ikut kan dalam gambar ni, ucapan kat kepak rama-rama tu. agaknya size kena besar gak la kot

0sh!Nz d' sen0r!ta on April 13, 2010 at 6:18 PM said...

pergh.. lawa gile kot. style tu buat camni. haha.. tapi cam jenuh je nak gunting butterfly satu2.

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates