23 April, 2010

Menjemput Seorang Mantan Kekasih



Salam dan hai

Pembuka post kali ni nak alukan kedatangan dua orang pembaca tegar diam-diam dan seorang pembaca tegar Nikuze yang lagi sebulan lebih sahaja akan mendirikan rumah tangga :) Terima kasih ye kawan-kawan.

Soalan pagi ini: Perlu tak nak jemput mantan kekasih pada majlis perkahwinan kita??


Sumber: Google images


Rasanya jawapannya bergantung kepada faktor berikut:-

1. Macam mana korang break-up? Secara aman, terpaksa tanpa rela atau berperang besar.
2. Penerimaan encik bakal suami? Adakah dia cemburu gila atau dia menerima dengan hati terbuka.
3. Keperluan majlis? Perlu ke nak jemput, adakah dia memang kawan dari kecil, ada hubungan kekeluargaan, atau sekadar jemputan secara rawak?
4. ________ (sila isikan tempat kosong ikut keadaan individu)

Kawan saya pernah tanya saya soalan macam ni.

Kawan: Rasa-rasanya perlu tak jemput ex aku masa aku kawin nanti?
X: Entah, kenapa nak jemput dia?
Kawan: Entah, saje nak tunjuk suami aku lagi kacak dari dia kot. haha. Takde la, tiba-tiba terfikir, nak jemput ke tak? If ko, ko jemput tak ex ko?
X: Aku tak pernah ada ex.
Kawan: Untungnya ko, takde ex. Tak yah pening-pening.

OK, saya memang takde ex jadi mesti la saya tak reti jawab. Jadi mungkin saya tak tau kot perasaan berbelah bagi yang mungkin ada dihadapi B2B dalam bab-bab nak jemput mantan kekasih ni.

Tapi pada mereka yang sudah berkahwin, macam mana ye korang putuskan sama ada jemput atau tak jemput mantan kekasih korang? Pada yang pernah jemput, macam mana korang mengendalikan suasana?

Erm, terfikir juga nak jemput individu-individu tertentu dalam hidup D dulu. uhuk uhukkkkk.. Kena jemput. Yang sorang tu, masa dia kahwin dia jemput kita kan D? Kita siap amik gambar lagi. Jadi kita jemput dia ye sayang?


23 April 2010

25 comments:

Dyah on April 23, 2010 at 8:26 AM said...

huhuhu...selama ni baca senyap2 jer..tp kali ni tergerak nk komen sb isu hangat ni...dyah pernah terpikir gak nk ajak ke x...tp bila pikir punye pikir si b ni jeles tahap gaban...cancel...

cikteratai on April 23, 2010 at 8:36 AM said...

sy jemput jer...tapi tak bg tau pun my hubby yg dia tu mantan kekasih saya..heheheh....diam2 jer..aper2 pun dia datang ke majlis sy walaupun pada hari majlis saya adalah hari majlis pertunangan dia..heheheheh

.:Mrs. Engineer:. on April 23, 2010 at 8:42 AM said...

4 me, xyh jemput kot...coz my fiance pnah berperang ngn my ex...ha3...

@ty_farEd on April 23, 2010 at 9:02 AM said...

tak de EX..?? kire kawen ngan 1st love..?? waaa..!!!! besh nyer...!!! tak de penin2 gaduh pasaL EX niekan...~ngeee.... tapi macam saye yang ade EX nie..terpikir lak sokLan tue.. tak mo ar jemPot.. tak suKe nak tengok muKe die lagi..heheh~

Moose on April 23, 2010 at 9:10 AM said...

it depends. if you broke up on good terms and still friend with your ex and even your fiance knows about it, then jemputlah. kalau gaduh perang besar, bad break up, better tak payah.

i dont want to invite my ex even though my fiance doesnt mind. it will feel awkward to me.so no ex on the day. haha.

_Gnie_ on April 23, 2010 at 9:17 AM said...

saya jemput jer, sbb en. tunang pun xkisah kan. past is past kan. dia pun jemput ex dia juga. saya xkisah pun. ktrg pn nk kawen dh kn...

Ms ALiN-D on April 23, 2010 at 9:22 AM said...

jemput jemput...jgn tak jemput...biar si dia lihat kite sedang berbahagia wlaupon bkn dgn dia ;) ahaksss...

zielalala... on April 23, 2010 at 9:42 AM said...

jemput..sy ditinggalkn tanpa rela n secara kejam so sy nk tnjk ape sy xleh bahagia tanpa dia? n sy nk tnjk betapa ruginye dia tinggalkan sy bila tgk sy gorjes di hari itu..gile konfiden..muahaha(gelak jahat)

syiera on April 23, 2010 at 9:47 AM said...

hye...slame ni silent reader jek...kali ni nk komen lah plk...hehe...

-pnh gk t'pk nk invite ex ms wedding cz nk show off kt die yg mine is way better than him...hehe...tp ble pk2 blk,ktorg break up pon gn cr gdh bsr, so xjd lah cz sngt mnymph tgk mke die n am very sure my bf pn xske...haha...

-tp sgt cnfrm akn jmpt my ex yg broke up cr baik gle cz smpi skang we're still frens...hehe... =)

~~zaa~~ on April 23, 2010 at 9:57 AM said...

ermmm..za tak jemput..taknak dia muncul lagi dalam kehidupan baru za ngan suami :)

-yani- on April 23, 2010 at 10:11 AM said...

sy pun takde ex yg sy perlu fikir nak jemput ke tak.. time tu cume suami je lah banyak org yg ade kaitan ngan dia.. haha tapi dia tahu sy ni mcm mn.. sorang pun dia tak jemput.. kekeke.. teruk ek sy?

Fiza Z. Abidin on April 23, 2010 at 10:17 AM said...

for me, it depends on how the relation between both of them. kalau still berkwn, apa salahnya jemput utk sama-sama share the happiness but kalau masa break up tu, ended up with bad situation then...let it be that way. Lelaki, specially husband maybe won't say anything even dia tau itu mantan kekasih but of course he akan rasa jugak a bit.

mcm sy tempoh hari...sy tak jemput sb dh lama lost contact and he is now in US but i think he knows through my blog kot that i'm married :).

mcm another guy ni yg kami tak pernah couple but kinda close..sy jemput jugak tp sy tahu dia suka kan sy dan sy bgtau Mr.Hubby itu kawan rapat sy and Mr.Hubby were okay with it. In fact, Mr.Hubby ckp itu cerita lama kan lps kawen, both of us kene bukak cerita baru..alhamdulillah, Mr.Happy sgt2 sporting dlm hal ini.

sue'hn on April 23, 2010 at 10:25 AM said...

hem kalo sy,sy jemput sb dah anggap kawan ( dlm mase yg same nk tunjuk kt dia yg sy sgt bahgia skrg..hehehe)

farahfatihah on April 23, 2010 at 10:37 AM said...

hi dear...topik best ni huhuhuhu my 1st ex kawin dulu dari i..n dia jemput siap dtg umah antar kad tau cuma x g je...rasa mcm ne ntah..sukar nak describe hehehee nama pun 1st love kan...

my 2nd, xjmput pun n xtau dah kwen ke blum,last time terjumpa dia, tgh bertunang....

my 3rd, xjmput pun..org lain yg tlg ckp hahahaha cnfirm la xg...sbb dia kena ikut pilihan parent dia...sgt sedey time tu...skg dah ok...last time dia cntact i, tnya pasal my wedd, awl2 dia kata jgn jemput dia n even i jmput pun dia kata xkan smpai ati dia datang mjlis i...hahahaha selamat 1 kad kan?

bukan nak tunjuk i byk x's huhuhu juz nak kata, even kita putus cara baik pun, mesti rasa lain la kalau g wedd dia...itu apa yg i rasa la

faratul on April 23, 2010 at 1:50 PM said...

topic best xora!as for me la kan, nak jemput kot..siap dia ckp lagi nak tolong basuh pinggan!haha..tp kite yg xsmpi hati nk jemput dia..xnak tgk muke dia dah. takut dlm hati ada cintaaa yg tinggal serpih2 tu.

tp my ar dr awal da ckp, jgn jemput! haish..

Zariza on April 23, 2010 at 2:56 PM said...

nak komen gaks...huuhu..
jawapannya: saya x kan jemput ex dtg masa kenduri coz tunang sy amat jeles orgnya...even ex tu dah kawen..lgpun saya rasa x sanggup nak tgk muka dia..kang ada hati yg terusik..bunga2 cinta kembali mengembang laks..hiihih

~ thalhazlin ~ on April 23, 2010 at 2:56 PM said...

haha. kite terpk nak jemput my main ex [;p]. becoz nak dia tahu , i can get better than u. hahah.yap. its true. it is depend on how you break up wif ur ex. saya break up dengan dia sebab dia curang gile babak dan tak menyesal. menyesal pun dah lambat, hati saya terguris gile.
TAPI, tak di benarkan oleh mummy dan en. tunang. so, tak jadik. hihi

cik puan fara on April 23, 2010 at 4:28 PM said...

takyah ajak..
sbb klo bakal suami tahu sejarah dl tu, mesti die jeles.. mesti die kecik hati..
hari tu hari nk hepi2, kang bile die tgk ex-kita, down plak mood die..
huhu

nikuze on April 23, 2010 at 4:32 PM said...

ai... i nak bg pendapat je..
u boleh ajak, ups to him nak attend ke tak..but if dia invite i to attend his wedding..hell no..i wont go..whatever reason...the pass is pass okeh

Xora said...

Dear all: Itu dia! sudah hit the jackpot! semorang komen :P yg silent2 dah tak jadi silent lagi :P terima kasih ye semua. ada yg nak jemput ada yang takmo jemput. tapi korang semua betul, pasal semuanya berbalik pada niat kita kan? Tapi tak kisah sama ada kita mencik bangat sama dia atau kita nak buktikan "i'm a survivor", yg penting, itu adalah hari kita kan? jadi jgn kita rosakkan atau bagi org lain rosakkan..! Terima kasih kepada semua yg tinggalkan jejak. Maaf, sekali harung saya reply komen semua ya.

laling on April 24, 2010 at 2:23 AM said...

laling, aku jemput je...ex ke, skendel ke, 'kwn gelap' ke,atau apa jua term nya...bkn nk tunjuk...tp aku nk sgt majlis aku ramai org..bole ke camtu ?

alhamdulillah so far aku ok je, enchek tunang pon so far cam ok gak...tp derang sume tu ok ke ? ahakz...poyos!

cik fiza on April 25, 2010 at 1:47 PM said...

kalo nk jemput tgk niat nye ape...
kalo just nk tunjuk lg hensem or lg baik rasanya xyah kut... sbb niat tu dh salah.. kalo sbg kawan dan meramaikan insan yg mendoakan semoga perkahwinan yg dibina kekal bahagia tu sy sokong :)

p/s: br jumpa ex bf 4 hari lepas huhu... dh btunang dh pn dia...

a Y u on April 25, 2010 at 3:36 PM said...

ayu pun pernah t'pk psl ni ms mula2 decide utk kwen..

pas kami break up,kami still contact n buleh gurau2 mcm dl..die mmg mengikuti perkembangan ayu dr a-z n selalu tanye khabar n so on sbb kami break up pun psl family die takleh..

so,dia antara yg t'awal ayu jemput wedding..tunang pun xkisah..(^_^)

iza.rahman on April 28, 2010 at 10:18 AM said...

saye jemput je, dan si mantan itu dgn rela hati nye akan datang....ngeeee...tp mcm cikteratai la, saye x bgtau cik Hubby saye itu mantan saye...ehehe

Anonymous said...

bagaimana pula kalau si ex tu dah kahwin ngan sepupu sdiri?..kitorg breakup pun gitu2 je tak bdamai n he was my 1st luv plak tu ;P..klu sy nak jemput gak tapi my future hubby plak tak nak..tetapi dia dah sebahagian keluarga sy..?sape nak jwb? hehehe

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates