02 April, 2010

Buat Dayang-dayang




Salam dan hai

Siapa B2B yang akan ada deretan dayang-dayang masa perarakan pengantin?

Sila angkat tangan*

OK, saya tak angkat. Pasal saya memang takde dayang-dayang. Pasal?

1. Kawan-kawan saya majoriti sudah berkahwin/ Tengah mengadung/ telah menjadi ibu.
2. Saya tak tau apa fungsi dayang--Oh, mungkin dalam gambar akan nampak cantik.

Jadi cuma ada seorang pengapit sahaja :)

OK, berkenaan dayang-dayang ni. Rasanya antara perkara yang mesti B2B fikirkan berkenaan dayang; selain warna baju dan fashion yang sedondon semuanya, mesti fikir nak kasi dayang-dayang pegang apa masa perarakan.

Biasanya jambangan bunga. Nak lari sikit, pilih pomander rose. Tapi sekarang sudah ada macam-macam pilihan yang bukan lagi tipikal bunga. Dah ada yang bagi payung cun, pegang cluth, pegang sangkar rama-rama pasal nak lepaskan rama-rama.

Tapi tu semua agak mahal juga. Jadi masa saya google images, jumpa pilihan yang lebih murah. Yang ni, mesti boleh DIY ni




http://www.ourblogoflove.com

Lepas majlis, pengantin boleh conteng kat hati tu, tulis terima kasih ke apa ke. Dayang-dayang boleh simpan jadikan kenangan. Nak gambar berkumpulan pun cantik.




2 April 2010

12 comments:

farahfatihah on April 2, 2010 at 2:42 PM said...

hi xora..fara xda dayang2 tp sekadar teman2 yg membantu huhuhu kalau buat majlis kat dewan myb reasonable la kan ada dayang2 ni?

asna cute on April 2, 2010 at 2:43 PM said...

mulanya nak ada dayang kecik comel2. Tp biler dh dekat mjlis nie.. rasanya xpyh kot hehe~

ashekeyn on April 2, 2010 at 2:58 PM said...

entry yg bernas!! weee... :D
same mcm asna, mulenye cam nk dayang comel2, cousins yg comel2 tu..tp tak brape ramai n bdk2 susah sket nk kawal kot..
then bru terfikir nak ajak membe2 jd dayang..MAYBE diorg excited kot..
coz dlm rmai2 membe, saye antara yg pling awal akan naik pelamin..lain2 masih ank dara n single..sure dorang suke..kot la..hehe.

phia on April 2, 2010 at 3:38 PM said...

i = takde dayang2. pengapit sorang je. situasinya sama mcm awak :D

**pernah baca dlm 1 blog emak kepada pengantin perempuan sanggup minta w/planner sediakan dayang sekali dgn baju set penuh. upah untuk sorang dayang, 175rm. dan mereka upah 7 orang. hah!!!

brid3ofkayangan on April 2, 2010 at 4:18 PM said...

Hi xora...dayang2 ni blh menambahkan kelawaan time ambik picture kot...tp kalo x da x pe jek rasanya....nice picture yg u letak kat entry nih...i got ideas from ur entry tiba2...thanxs laling...

Xora said...

Farah: huuu.. saya buat kat dewan gak tapi takde dayang :P dayang2 saya tengah mengandung ekekk:P

Asna: asna pilih mana yang perlu dan terbaik ye utk majlis :D

Keyn:sangat untung!! kalau kamu yg pertama kawin, mmg beruntung dikelilingi kawan2! Very lucky :)

Phia: Gileersss!! kalau tak tau duit nak campak kat mane, meh sponsor saya :P

BrideofK: nice! B2B selalunya kreatif! gud luck ya!

huda on April 2, 2010 at 4:55 PM said...

hi xora..
good entry.i pun lately terfikir apa i nak buat dgn my dayangs..u ada idea?maybe u boleh buat entry ttg tugas dayang.hehe.selain some of them mmg my co-wedding planner, one of them pengapit..i pun pusing dgn fungsi dayang lepas habis berarak.perlu ke diorang duduk disamping pengantin time sanding?kalau kat majlis rumah bolehla dayang tolong bawak dulang hantaran kot.
i igt nak kerahkan dayang utk jadi penyeri and tolong smoothens perjalanan majlis...:)

Xora said...

Huda: tugas2 seorang dayang ye?? erm..menarik gak. selama ni tulis tugasan pengapit aje.. tapi kena buat research sikit, baru berani nak tulis. thanks. nnt dah cukup bahan, baru saya post ya?

kay kamal on April 2, 2010 at 5:17 PM said...

wow,interesting la..i pulak ramai je frens..tp tatau nk pilih sape cz suma nk kawen tyme lbih kuang tkt diorg bz

kay kamal on April 2, 2010 at 7:37 PM said...

my kawan mostly kawen tyme lebey kuang..and if ye pon..mmg sgt tatau nk pilih sape now..

cik puan fara on April 2, 2010 at 10:43 PM said...

wahh btol, simple but sweet..
jimat2 jimat kot klo nk compare ngn pegang bunge sejambak sorg.
hehehe


i dl xde dayang pn :P
sorg pengapit nk tlg pegang tisu n pass ic mase akad nikah cukup lah..hehe

Xora said...

Kay: erm.. susah gak ye. tapi untung pasal ada ramai yang sanggup tolong :) cuma nak memilih siapa aje yg peningkan kepala erk?

Farah: Tu la. skrang dah ada banyak pilihan kan? terpulang pada B2B. Kita serupa. saya pun takde dayang :P

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates