27 October, 2010

Aktiviti 3 Hari Sebelum Majlis


NOTA: Saya masih sibuk dengan persiapan-persiapan akhir kami. Segala komen dan pendapat saya akan baca kemudian. Terima kasih.


Salam dan hai

Kemaskini pendek

1. Tudung sanding memang dah ada dalam pakej tapi saya tetap nak cari tudung yang lebih simple. Warna awning tu tak sepatutnya macam tu, mungkin kesan amik gambar pakai telefon. Belakang tu tudung yang diberi dalam pakej. Kita tengok hari sanding, mana yang saya akan pakai.



2. Gilap tembaga. Ni dulang hantaran nanti InsyaAllah.

Pakai petua daripada Internet. Saya campur air paip dengan cuka dan garam. Rendam barang tembaga dalam 2-3 minit, tak perlu nak gilap. Semulajadi, dah kembali kilatkan sinar tembaga



Perbezaan.


Siap 9 dulang.


3. Bantal hantaran . Ketepikan siap-siap. Nanti nak buat hantaran hari Jumaat, mudah sikit.



Rupanya nanti macam ni.



4. Bantal Pouf

Saya pernah tulis tentang
bantal ni dulu. Ibu dah berjaya siapkan.



Tak besar mana. Kecil sahaja, besar Mikail aje. Nak letak dalam bilik pengantin sahaja.Sedap untuk dibaring.


5. Konvoi

Saje beli riben untuk konvoi.


6. Makan Kentaki . Sedap, hidup tanpa diet :D



7. Siapkan bingkai untuk diletak di
pasu bunga telur . Main bantai ubah pantun yang saya jumpa di Internet, nak sesuaikan dengan maksud kami.


8. Bantal nikah
Ibu hebat!!


Perasan tak persamaan bantal hantaran dengan bantal nikah?

Ok sehingga saya menulis lagi.


27 Oktober 2010

18 comments:

Cik Belle on October 27, 2010 at 8:24 PM said...

bantal hantaran. cantik! =)

CikSyafa on October 27, 2010 at 9:29 PM said...

my dear..wow info yang menarik...boleh gilap tembaga camtu ek??bole share tak brapa sukatan cuka,garam, air tu.

i follow u ya ^__^

Xora on October 27, 2010 at 10:20 PM said...

belle: credit utk ibu saya!
syafa: oh, x dpt dipastikn psl yg saya dpt pn, xde sukatan. cuma air paip saya letak takat dpt tenggelamkn tmbga.

macemellow on October 27, 2010 at 10:36 PM said...

hai dear.. leh kongsi brp meter u beli kain baldu untuk wat bantal hantaran tu? i nak buat untuk 12 hantaran.. thanks! ^_^

anyway, i doakan semoge semuanye selamat.. amin.. best of luck!

Xora on October 27, 2010 at 10:58 PM said...

mace: tu bukan baldu. bantal nikah pkai baldu, tpi bantal hantaran, saya kurang pasti jnis kainnye, tpi bukan satin, baldu atau velvet. saya bli di kamdar. murah sgt, rsnya kurang rm10/m. saya rasa ukuran meter diperlukn tpulang kpd saiz bntal. tp kmi beli dlm 4 meter. klu x silap.

Hijab MySuri on October 28, 2010 at 1:15 AM said...

xora dear, bantal nikah boleh sewa tak nanti? hehe sangat cantiks

macemellow on October 28, 2010 at 2:04 AM said...

thanks xora.. really help a lot.. :) xpe, nnt i usha tgok kain pe yg sesuai n affordable.. ^_^

iedayah on October 28, 2010 at 7:54 AM said...

wa..hidup tnpa diet..mmg indah sungguh hdup u xora..huhuhu...selamat berdebar2 laling

fikaryna on October 28, 2010 at 8:30 AM said...

xora..tabik spring utk ibu..mmg hebat..

moga semuanya berjalan lancar..terharu sungguh dgn persiapann rapi xora, famili n bakal suami..

semoga semuanya selamat..mampu doa dr jauh..

Lieya on October 28, 2010 at 9:03 AM said...

uiskkk terror mom xora jait bantal pouf tu... boley order nie

mysarah on October 28, 2010 at 9:32 AM said...

everything was systematically arranged. wahhh ayat. haha.

insyaAllah semua akan berjalan lancar :)

Bai on October 28, 2010 at 10:31 AM said...

cantik!! By mebi takyah buat dah sebab yang kakak dulu dah ada..gila 14 tahun mak simpan!

Mia-Ina on October 28, 2010 at 10:49 AM said...

bantal pink tu so nice xora

farahfatihah on October 28, 2010 at 3:05 PM said...

a'ah sama ngan bantal hantaran....cantik!! ibu kamu hebat!!

mizz sue on October 28, 2010 at 8:59 PM said...

wow semua bagus2..su suka!

ElyaElmo on October 29, 2010 at 1:04 AM said...

xora...elya suke sgt dgn bantal nikah..bantl hantaran dan bantal tuk biilikk tu.....
sgt gagahhhh ibu kamuuuu!!

zie on May 5, 2011 at 9:14 AM said...

hope its not too late to congratulates you for you wedding... heheee nak tya, kerawang hujung bantal nikah tuh beli kat ne??? jurai2 tepi bantal hantaran tuh pun nk tya beli kat mane... heheheeee thanks in advanced for your help and info... love ur blogs... tetibe jadi bedebar sbb sendiri punyer blm start aper2.. hahaha

Xora on May 6, 2011 at 8:19 AM said...

Zie, kerawang tu saya jumpa di kedai Bunga Riben, di jalan TAR. yang sederet dengan semua House tu. saya cari di SinYin semua house pada waktu tu takde, nasib jumpa kat kedai bunga riben. yg jurai2 tepi tu beli kat SSF tapi rasanya kat mana2 kedai pengantin pun ada, cuma kena ikut nasib warna pilihan kita.

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates