25 June, 2010

4 Bulan 5 Hari Sebelumnya



Salam dan hai

Post pendek berkenaan persiapan saya

1. Hantaran
Ibu gigih nak siapkan bantal hantaran. Tema daripada belah saya; hitam, merah dan kuning tembaga. Saya memang tak gunakan lapik dulang dan saya gantikan dengan bantal. Ayah tak berapa suka sangat dengan idea warna hitam, ibu pula layankan aje permintaan saya. Apa-apa pun, saya amik sahaja risiko biar semuanya siap atas dulang, baru boleh nilai hasilnya.


2. Kain ela
Motif nak beli kain cotton banyak-banyak-- Saya pun tak tau. Tapi rasanya kesan panik bila beberapa kawan yang dah kahwin bagitau, baik siapkan beberapa baju baru pasal lepas kahwin, kadang-kadang ada banyak jemputan dan kena melawat saudara mara. Kalau tak baru pun, biar la cantik. Nama pun pengantin baru. Katanya "Ko jangan jadi cam akak. Gi rumah makcik dia pakai jeans. Dan2 tu kena tegur!. Memang sekarang orang tak kisah,tapi apa salahnya berbaju kurung. Tak rugi pun.". Saya pun "Baik!!! Ke Geylang beli kain!!" (Masa tu kat Singapura) Bila sudah beli, baru fikir-fikir dan teringat, Oh ya dah pesan juga sehelai kain cotton daripada Bandung daripada K.Nadz.. Erm dan ada 2 pasang lagi belum jahit. Bagus! *gigit jari* (tengok banyak kali, kain cotton yang belah kanan tu, sudah macam cadar meja)


3. Tukar hantaran
Sebenarnya, sekadar mencari alasan nak beli kain lagi. Hantaran D kepada saya bertemakan pink dan kain lace hantaran yang dibeli dulu memang tiada masalah walaupun kuning, cuma pembelian ni pasal gatal nak simpan koleksi. Jadi pujuk D untuk jadikan ni kain hantaran yang baru. Saya memang seorang yang sukakan fabrik. Suka sangat-sangat. Jadi, Yayang pun kena suka gak ye!


4. Lain-lain persiapan
InsyaAllah, Sabtu ni nak jumpa 3 vendor serentak kalau sempat. Nanti saya update hari Isnin nanti InsyaAllah :)



25 Jun 2010

9 comments:

E*eiN on June 25, 2010 at 1:52 PM said...

yg part baju kurung tu mmg betul..mmg confirm kte akan melawat sedara-mara nnt..
my mom ade bising suh i buat baju kurung baru tp i ckp xde duit.. hahaha.. last2 my mom belikan kain utk i tp dh nk sbln kawin x hntr2 tailor lagi..ngee~
so terpakse la melawat sedara gune baju2 lama

hana yoriee on June 25, 2010 at 2:39 PM said...

alamak..kena pikir pasal baju kurung lepas kawen ke?huhu..hana ni dah lah payah nak wat baju kurung ni..huhu..bestnye xora dah siapkan bantal tu..hana baru nak berkira2 nak beli dulang hantaran.hana pun konon2 tanak pakai kain alas dulang tu..tp takde idea lagi mcm mana..

miss nona on June 25, 2010 at 2:59 PM said...

eh comella bntal tu..ape ek pnggil kain cmtu?
bab baju kurung tu btul gk.kwn i,seminggu dok umah mertua nenek de suruh akai baju kurung kt umah.
sbb katenye nnti sedare mare dtg,taulah mane perantin.xdela nnti tgk perantin pakai treksuit je

♥ hazlynda kushairi ♥ on June 25, 2010 at 3:09 PM said...

babe, sekejap je rasenye. follow blog u dah lame and now tinggal 4bulan je ek?

i loike the kuning tembaga theme color. sangat match ngan black.

babe, all the best ek in ur preps!

farahfatihah on June 25, 2010 at 3:34 PM said...

xora, anda berjaya buat saya nervous tahu? ...
kain tu kalau dah jadi baju sure cntik!!!

hmm sib baik kawen pas raya..leh guna baju raya je time nak melawat nnti

~~zaa~~ on June 25, 2010 at 3:45 PM said...

hmmm...lagi 4 bulan tu..ramadhan & syawal da tolak tepi..sekejap je tu xora hehehehe...gud luck 4 u, babe!

Mia-Ina on June 25, 2010 at 3:57 PM said...

xora, mia pun same...dah sedia baju kurung utk lawat sedara mara t lps kahwin...sure kena ada baju kurung lebih...

ElyaElmo on June 26, 2010 at 11:54 PM said...

xora...katner nk beli bantal tu yeh..elya pun teringin nak buat hantaran pakai bantal ni..mcm hantaran arma couture kann...
and elya pun setuju..mmg kene buat banyk2 baju kurungg..mama elya pun dh pesan gakkk...tapi tgk rr..klo x sempat nk buat..mebi beli siap jee ke..he3..
nway..kat bandung ade yeh kain cotton??br elya tauuu

Xora on June 27, 2010 at 8:18 AM said...

Dear all: iye sila take note ye. tak semestinya kena buat baju kurung baru, tapi kadang2 perasaan pakai baju kurung baru ni lain skit. serba serbi terasa baru :) dah nama pun pengantin baru :D Elya, saya ( ibu saya sebenarnya) yg buat bantal tu. dia ikut cara yang Amirul ajar kat post yg ini:
http://amirul-syafique.blogspot.com/2009/10/hantaran-gubahan-bertunang.html

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates