05 August, 2010

Apa yang Kita Kurang Tahu Pasal Vel



Salam dan hai

Hari ni,
B.P.T sedikit meracau pasal ibunya nak DIY vel (memang veil dieja sebagai 'vel' dalam bahasa melayu. Tiada kesalahan ejaan) untuk belah lelaki. Dengan kekangan masa dan tiada pengalaman, msti la dia takut. Tapi saya rasa, pengalaman ibunya sebagai tukang jahit, vel ni 'makanan' dia aje kot!

Saya terus bagi rujukan kepada
FaraDiba yang telah berjaya DIY vel dia.

Tapi post kali ini, bukan saya nak bercerita tentang langkah-langkah untuk DIY vel. Saya nak menulis tentang vel, yang mungkin kita kurang ketahui.

Mari lihat gambar dibawah:


sumber: Veil Trends

Untuk gambaran lebih jelas, link dibawah ada gambar yang lebih terperinci.
glamourousgowns.co.uk

Untuk lebih memahami tentang kesesuaian labuh vel, terus membaca di link ini:
veiltrends.blogspot.com

Untuk lebih tips, link di bawah ni ada
coasttocountryweddings.com.au

Kebanyakkan tips berkenaan labuh vel, mengsyorkan kalau ketinggian kurang 5 kaki 4 ini, vel elbow-length adalah yang paling sesuai. Kalau tinggi melebihi 5 kaki 7 inci, vel fingertip-length pilihan terbaik. Tapi kalau ketinggian kita diantara keduanya (5 kaki 5 inci - 5 kaki 6 inci), bertuah pasal kita bebas pilih salah satu daripadanya.

Kebanyakkan artikel yang saya baca, tidak menggalakan vel tu pada takat perincian di baju dan terhenti disitu. Sebolehnya, biar vel tu lebih sikit daripada perincian baju. Tapi, tetap ada yang memilih vel pada takat perincian baju, supaya perincian tu tak tertutup dengan vel.

Semuanya berbalik kepada kenyataan, yang kebanyakkan kita, memilih atas dasar citarasa masing-masing.

Vel tidak semestinya kena putih dan polos. Kamu boleh sahaja menambah warna pada vel, mengikut warna tema, warna bunga tangan, warna tie pengantin lelaki (dalam kes persalinan gaun-tuxedo) atau warna tema bridemaids. Sesuatu yang pasti berbeza kan? Mungkin bakal jadi trend terbaru, selain daripada trend warna kasut yang ini . Terus membaca di link ini:

Squidoo.com
bridalfashionmall.com


Sumber: Google images

Satu perkara yang kita perlu tahu; bagaimana pula dengan penghujung vel? Mana satu pilihan kita? Sama ada cut edge, pencil edge, rattail edge atau lace edge?
Link disini: tigerlillyjewelry

Peringatan paling penting: Jangan pakai sesuatu semata-mata kerana kita rasa kita perlu pakai. Pakai apa yang kita nak pakai. Kalau kita tak mahu pakai, usah pakai.

Vel kamu pada kategori manakah?

Vel nikah saya, kategori Ballet.
Maka, posing kat bawah adalah harus buat!




Sumber: veiltrends.com



Bakal Puan T, harap post ni sedikit sebanyak boleh guide mak ko ok?

Tiba-tiba, sekarang bila tengok gambar-gambar vel yang polos macam ni, tanya kat diri sendiri, ngapa la vel saya tak buat macam tu dulu. Baju dah berat dan sarat, kalau pakai vel kosong macam tu pun, tak ada kurangnya *monolog dalaman



5 Ogos 2010

15 comments:

faratul on August 5, 2010 at 1:59 PM said...

suke entry nih! macih ye xora..

Bakal Puan T on August 5, 2010 at 2:27 PM said...

mekaseh bebeh!!!~

farahfatihah on August 5, 2010 at 3:03 PM said...

elok benar la entry ni...saya sedang berfikir2 ttg veil yg sesuai..thanks xora

Hana on August 5, 2010 at 3:47 PM said...

tak pasti lg veil sy akan jd camne.. terima kasih untuk info ini :)

Bai on August 5, 2010 at 3:52 PM said...

sy malas nak pakai vel. masa tunang la. tp bila tengok post xora. teringin plak. ades.

NoRr on August 5, 2010 at 4:55 PM said...

xora cakap pasal veil ni, sy sedey la...sy nak pakai veil yg cantik sikit, tapi veil sy tidak seperti yg diharapkan...yg paling sy sedey bila impian nak pakai veil labuh dihalang...sy setuju xora kata kita patut pakai apa yg kita rasa suka nak pakai...kalau tak hepi jgn pakai...skang ni sy tak happy la ni..heheh sori terluah perasaan kat sini lak...sbb xora kata jgn malu2 buat cam blog seniri kat comment box ni..ehehh

harzharun on August 5, 2010 at 6:02 PM said...

hi xora sayang...nak kongsi sket yea...i hr tu pakai veil panjang labuh ke kaki untuk akad nikah...sbbnya, baju i sgt simple..so, nak meriahkan penampilan, dgn veil tu la...

for sanding, i try ketiga2 jenis panjang veil...yg paras bahu, paras elbow & paras bontut....n akhirnya i pilih yg paras bahu sbb bila pakai tu n tgk diri sendri kat cermin i rasa....ting!...sweetnya aku...hahaha...

so, apa2 pun, kene tgk pada kesesuian baju n diri kita sendri...pilih apa yg kita suka bukan yg hangat dlm trend...

nurayunni on August 5, 2010 at 9:02 PM said...

semua cantik..
buat yg terbaik..

Reen Tart Nenas on August 5, 2010 at 10:42 PM said...

veil dah buat kan, jgn gediks :) ada 'satu' kekurangan kat belog aku dan aku rasa xbest :(

cIk pEnNa on August 5, 2010 at 10:51 PM said...

sy suka baca blog nih!
=)

Q on August 6, 2010 at 12:17 AM said...

very informative...thaks xora!

mysarah on August 6, 2010 at 1:04 AM said...

informatif sungguh. entry kamu memang penuh dengan ilmu Xora! ;)

idayusof on August 6, 2010 at 1:34 AM said...

ohhh Veil... it is an accessory to compliment ur dress. surely x nk veil tu yg overshadow the whole dress kan? and as the accessory, harus matching dgn baju!

Acaii on August 6, 2010 at 10:45 AM said...

Nasib baiklah lelaki tak payah pakai veil ni. banyak gile jenisnya, hahaha. Cuba buat eksperimen, tak payah bagitau bakal suami tentang veil, pas akad nikah dah selesai semua, cuba tanya sedikit sebanyak pasal veil tu :)

Xora on August 9, 2010 at 12:36 PM said...

Reply pukal!: ye kawan2, mari kita tambah ilmu sikit, baca byk sikit artikel spaya tak buat pilihan yg silap.

Acai: Kang dibuatnya lelaki tu tanya, veil tu apa? lauk pengantin?? Reaksi saya *nangis T.T

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates