11 August, 2010

Solat Bersama



Salam dan hai

Selalunya, kalau lepas akad nikah, suami akan pergi buat solat syukur kan (betul ke? betulkan saya kalau saya silap).

Kalau dimasjid, terus solat disitu.
Kalau dirumah, masuk ke bilik/ solat diruang tamu.

Pengantin perempuan biasanya hanya akan tunggu di pelamin kan? Ditemani kawan-kawan dan saudara mara.

Semalam, saya tengok gambar daripada
Acai Jawa ni

Berkenan.

Jadi saya masukkan dalam blog ni. (A.Acai, pinjam gambar yek?!)


Sumber: AcaiJawa

Disebabkan rasa ingin tahu yang membuak-buak, saya tanya pada Acai, betul ke keduanya solat berjemaah.

Iye. Ni bukan lakonan atau posing semata.

Ni betul-betul.

Berapa kerat sahaja pengantin perempuan yang akan solat berjemaah bersama suaminya, macam gambar tu?


11 Ogos 2010

20 comments:

Bai on August 11, 2010 at 2:12 PM said...

selalunya suami sorang je. elok gak buat mcm ni...

NUR AIN ZULAIKHA on August 11, 2010 at 2:17 PM said...

Saya mahu yang macam tu..

@ty_farEd on August 11, 2010 at 2:18 PM said...

wwooww..memang tak terpikir lak before.. n siyes..tersentak dihati... even i sendiri tak pernah tengok.. soooo sweet kaLo ley i buat macam tu jugak kan... :)

cik fiza on August 11, 2010 at 2:40 PM said...

solat sunat nikah..
bagusnya berjemaah then baru la upacara pemberian mas kawen dan hadiah dari pengantin lelaki kepada pengantin perempuan.. best nyer kalau dapat cmtu...

jihan musfirah musa on August 11, 2010 at 2:43 PM said...

sis..i nmpak dipakai baju pengantin lagi jer tak pakai telekung pon...but i knowla ttp aurat xpayah pakai telekung dh boleh solat..but sis bukan dia..sujud syukur je ker tu??

jus my opinion..;p

mysarah on August 11, 2010 at 2:44 PM said...

pengantin skrg bedak 3 inci, bulu mata berat, lipstik berkilat2. macam mana nak solat tu! even dh ambik wudhuk siap2 pown, still jugak akan rasa tak selesa kan

~~zaa~~ on August 11, 2010 at 2:52 PM said...

wow! never think about this before, dear..seriously! sebab biasanya suami yang bersolat..it was so nice to u coz found this b4 ur solemn! boleh praktikkan nanti..so lovely...syahdu hati zaa...

♥S@R@♥ on August 11, 2010 at 3:07 PM said...

memang sweet la..mudah2an pasangan ini diberkati& drahmati Allah..
so rasanya kalau kita nak solat sekali mesti pastikan makeup & perfume yg kita pakai tu memang boleh bawa solat serta baju kita pun longgar & labuh.. mudah2an kita pun dapat buat ek..

farahfatihah on August 11, 2010 at 3:13 PM said...

selalu suami je..sbb solat sunat sjud syukor kan...jarang pengantin pompuan buat yela, kan dah lawa2...mana nak jaga make up lagi huhuu kalau nak amik wuduk awal2 boleh gak huhu

III bDkNaKaL III on August 11, 2010 at 3:17 PM said...

i don't see before..amalan yg bgs..y not?

nuptiles on August 11, 2010 at 3:31 PM said...

sukanyaaaa....

pmpuan fikir mekap n such la..
kena amik wuduk lah kan..

siti norfatiha on August 11, 2010 at 3:45 PM said...

ramai je yang buat macam ni.. terutamanya kalau kat kelantan, kedah,& terengganu.

byk bende kene tgk & jaga. baju nikah tu jangan jarang..air wuduk kena jaga..skrg MUA pun ramai yg nyah2..make up lagi kena make sure yg boleh dibawa solat.

lepas selesai majlis pun boleh je sujud syukur jemaah sama2..lebih kusyuk..tak kelam kabut lah time orang ramai2 kat majlis nikah kan?

nYomeL on August 11, 2010 at 3:54 PM said...

beshnyeee.. dulu terpk jugak nak solat same2 camni.. tp xkesampaian sbb bendera merah naik plak time akad nikah.. xpelaaa.. sonok dpt tgk org lain dpt wat.. kalo xora dpt wat pun bagus! :)

Reen Tart Nenas on August 11, 2010 at 4:07 PM said...

make up?

nYomeL on August 11, 2010 at 4:25 PM said...

ekceli make-up xde masalah as long as kite dh amek wudhuk awal2.. sbb tu kene make sure MUA tu kalo bole perempuan laa.. so that kite still ade wudhuk time nak solat and batalkan wudhuk.. baru la rase btl2 meaningful kann..?? permulaan yg baik dengan solat camni, insyaAllah rumahtangga akan mendapat keredhaan ALLAH.. itu yg kite nak kan kawan2? tapi terpulang pada individu sbnarnya.. ade yang xselesa, so xpelaaa.. buat ape yg kite rase kite leh wat.. sorii.. terpanjang plak.. heheeee.. ;)

Acaii on August 11, 2010 at 4:49 PM said...

Salam ixa,

Waaaa terima kasih ixa sebab tulis pasal ni kat sini :) yup, cam ixa cakap memang diaorang sama2 solat sunat. Pengantin jaga wudhu' sebelum mekap sampailah selesai majlis nikah tu :)

Tentang makeup atau perfume tu sbnrnya takde masalah. Banyak perbincangan tentang benda tu sebelum ni. Sebenarnya alkohol/arak diharamkan hanya kalau diminum. Ia juga bukan termasuk dalam kategori najis hingga perlu disama' kalau terkena. Jadi kalau setakat pakai di pakaian memang tak memabukkan (sebab umat Islam di haramkan minum arak). Tiada masalah tentang itu.

Begitu juga dengan makeup, kalau bahan tu tiada mengandungi benda2 najis maka dibolehkan je pakai makeup ketika bersolat :) Islam tu kan mudah.

Biasanya makeup utk nikah ni lebih nipis. Saya tengok tak menjejaskan langsung kepada pengantin yang sy shoot tu:) masalah utamanya lebih kepada pakaian je.

Apapun semuanya terpulang kepada individu. lagipun benda ni sunat je. Kalau tak buatpun tidak mengapa. Cuma kalau buat tu bersama suami selepas diijabkabul macam ada satu perasaan yang tak dapat digambarkan :)

♥ hazlynda kushairi ♥ on August 11, 2010 at 7:23 PM said...

babe, selalunye lelaki ek?
1st time aku tgk.
tapi make up kene off la ek?
abeh tu mcmane?
erk......... blur jap!

tersentak aku tgk gambo tu.
nak gak gitu tapi.........
pastu make up balek ek?

Xora on August 11, 2010 at 11:39 PM said...

Dear all, wahhh! topik amat hangat..! tak terkomen saya ;p

kay kamal on August 12, 2010 at 1:56 AM said...

half the time the girl tak wat mayb cz makeup tu kot..tapi if u strict nk simpan air smayang u till pembatalan air semayang...bole kot thn kentut since before makeup till fin nikah n solat..+/- 3 jam? hoho

dhiya said...

i think as long as u ada wudhuk, makeup guna bahan halal, baju x jarang boleh solat sunat bsama suami.

kawan saya ada yg sarung kain smayang je masa solat sunat after nikah.ade yg pakai tudung awning, just tarik sket ke belakang masa solat so awning x kelepet masa sujud.make sure ade pengapit tolong adjust attire pengantin after solat.

akad nikah upacara agama yg diberkahi, moga kita mula langkah ke alam perkahwinan dgn diberkahi juga=)

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates