13 December, 2010

Inspirasi



Salam dan hai

Minggu lepas saya terima emel daripada Ira. Dia ceritakan sedikit pengalaman majlis pertunangan dia baru-baru ini.

Kemudian dibawah emel tu, dia kepilkan gambar ini.


Tujuan dia emel untuk memaklumkan yang dia ambil idea pose asal saya ini dan untuk itu, dia minta maaf.


Dik, akak sikit pun tak marah. Jangan risau. Ni takde copyright pose ni. Hehe. Kamu dah emel ni pun, akak dah rasa berbesar hati sudi berkongsi dengan akak.

Kadang-kadang, perkara macam ini la yang buat saya nak terus menulis. Waktu bila otak rasa macam tak dapat nak berkarya atau malas nak menulis, tapi ada perkara sekecil-kecil ini memberi inspirasi pada orang lain, tu yang menjadi nadinya.

Banyak emel yang saya terima, berterima kasih kerana blog saya memberi mereka inspirasi, tapi sesungguhnya, samada ada sedar atau tidak, saya rasa bakal pengantin yang memberi saya lebih berinspirasi untuk menyumbang lebih banyak idea dan pendapat agak majlis mereka lebih jauh sempurna dan cantik.

Majlis perkahwinan hari ini terlalu dikomersialkan ke tahap melampaui batas. Sudah tiba masa, kita kena saling tolong menolong, tanpa kenal latar belakang, tanpa pernah bersua muka, garap idea yang tak memerlukan kos terlalu tinggi, idea-idea yang praktikal dan kita sendiri boleh usahakan tanpa perlu mengupah sesiapa. Memberi pendapat yang mungkin takkan dapat diperolehi daripada pembacaan mana-mana buku pengantin diluar sana. Memberi inspirasi kepada satu sama lain.


13 Disember 2010

15 comments:

~~zaa~~ on December 13, 2010 at 12:22 PM said...

xora, ur blog memang sumber inspirasi B2B u know?? heheheh mantan pengantin pun suka baca tau!

keep it up, dear..

~PuRpLe BlosSom~ on December 13, 2010 at 12:25 PM said...

deal wit ~~zaa~~ .. suke2 bce! wahahahaha.. silent reader! :P

noridaramli on December 13, 2010 at 12:43 PM said...

salam...akak...ida ade amek pic akak wt entry tntg kasut pilihan....ida minta maap xkasi tahu ke akak...pic yg sama yg akak pegang bunga n heel

chymara on December 13, 2010 at 1:24 PM said...

yup, sampai harini, sy sendiri dh kawen pn, xora sendiri pn dah kawen, tp tetap baca! best!

khairulhaya on December 13, 2010 at 1:46 PM said...

xora.wlaupon roy dah x menulis tp roy masih mengikuti perkembangan blog xora..bnyk idea xora yg roy cedok..maaf ye xora..

xora..roy bkenan baju sanding xora..masuk kn la gambar penuh baju tu..roy suke kaler tu..x tau vendor roy bole dpt kaler yg same ke x..design roy akn tukar sedikit..harap xora sudi share n x marah..

Dinda on December 13, 2010 at 2:05 PM said...

I have to agree with everyone. I love reading Xora's blog. Byk memberi inspirasi to B2B. No matter where they from :)

For that, I would like to thank you for still writing. Memang best! :D

ira amira on December 13, 2010 at 2:19 PM said...

heheh!muke panas bace entry ni..blushing!haha.saayyaanng akak.muaah3.=D

fikaryna on December 13, 2010 at 2:43 PM said...

setuju2..bila ada nilai2 yg sudah beransur hilang dalam sesebuah persiapan majlis perkahwinan..saling bantu membantu dan ingat mengingat adalah nilai yg paling mahal..

xora..teruskan niat murni dan sifat baik hati anda!:)

Nur Iman on December 13, 2010 at 2:45 PM said...

agreed!!!!
Suka bc blog akak...

aZLiNa aZiZ on December 13, 2010 at 4:35 PM said...

Salam Xora. Suka baca blog Xora sebab memang betul2 beri inspirasi pada B2B. Mantan B2B pun suka baca. ;p

Teruskan berinspirasi, Xora! :D

siti said...

oh xoraku cayang,blog ko memang besh,mantap,padu,padat dan sebagainyerlah..i lebiuuu..hehehe ;)

Reen Tart Nenas on December 13, 2010 at 10:15 PM said...

kalau mintak izin takpe... nie men belasah je tiru, tp x tanya. len la kalau apa yg dipamerkan mmg dh sah2 terpampang di awam... iye tak :)

Ciksue on December 13, 2010 at 11:47 PM said...

xora..
ur blog mmg jd rujukan kpd smua..hehe
mmg berguna..rasa nya b2b stuju dgn pendapat saya..hikhik..
byk idea dr blog xora yg boleh di adaptasi..thanks a lot

ElyaElmo on December 14, 2010 at 12:54 AM said...

btol!!xora nye bloggg sgt infomative...heheheeh

Xora on December 14, 2010 at 9:45 PM said...

Dear all: balas secara pukal ya.. terima kasih utk sokongan semua :) kita sama2 la memajukan blog bride to be ini ye, sebagai medium alternatif untuk bakal pengantin, selain majalah2.. Reen, ye betul. sampai bila pun aku akan ingat ;p Roy, saya tiada gambar full baju sanding tu. tapi saya lebih syorkan roy berekperimentasi dgn idea dan citarasa sendiri. lebih indah :)

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates