31 March, 2010

Kad Jemputan Origami


Salam dan hai

Saya dah lama tak ombakkan pembaca tegar blog ni yang baharu. Saya betul-betul sudah hilang jejak. Jadi kepada semua pembaca tegar baru, terima kasih ya semua! ;D Harap kita boleh saling bertukar pendapat!

Masa saya gatal tangan lompat-lompat baca blog orang, saya terjumpa post yang saya rasa mungkin boleh diguna pakai oleh B2B kalau nakkan kelainan.

Bila saya perhatikan origami ni, saya rasa origami bentuk hati ni sesuai dijadikan kad jemputan tunang. Sekarang ni, walau bertunang, B2B tetap mahukan majlis tampil serba istimewa dan unik.

Kad origami ni boleh juga jadikan Guestbook yang gantung-gantung kat ranting tu, tapi lagi sekali, jumlah kad origami ni mungkin akan jadi satu masalah juga. Jadi rasanya kad tunang la paling sesuai pasal biasanya jumlahnya tetamu lebih sikit.

Tapi, saya rasa, kalau B2B yang lain tengok, mesti ada sahaja idea mereka. Saya nampak 1 cara, tapi mereka past akan nampak 5-10 cara untuk guna pakai kad origami ni :P

Kad origami ni saya percaya mesti ada langkah demi langkah, cara nak lipat seni kertas ni. Tapi saya belum terjumpa lagi. Yang berminat, rajin kan la diri untuk Google ya?

Jom layan gambar, mari tengok rupa kad jemputan origami ni

Tali tu boleh tukar pada riben ikut warna tema.


Depan dan belakang kad origami.


Letak dalam sampul molek-molek.


Gantung sahaja macam ni.


Nota pemberitahuan di sini.


Juga ada ruang rahsia untuk tetamu coretkan.

Sumber:
http://www.eatdrinkchic.com/post.cfm/diy-origami-heart-love-note

Tapi ada juga soalan yang berlegar kat kepala kecil ni:
1. Pastinya jenuh nak buat satu demi satu origami ni kan?
2. Kalau dah banyak-banyak, nak buat apa pula ye? Sebulan dua, tahan lagi la atas nama "kenangan" tapi kalau dah buat simpan habuk, jenuh juga ye.. (dan sakit mata juga). Mungkin simpan dalam kotak kenangan :P

Memandangkan usahanya agak memakan masa dan memakan tenaga, jadi saya cuma berani nak cuci aje mata lah. Hihi




31 Mac 2010

12 comments:

ally on March 31, 2010 at 8:34 AM said...

wow..x sanggup den nak buat..it cost of time..tp sape yg buat mmg superb la..=)

ElyaElmo on March 31, 2010 at 8:52 AM said...

nak buat ke tak nak..nak buat ke tak nak yeh.....thinking......hu3

.:Mrs. Engineer:. on March 31, 2010 at 8:57 AM said...

comey...tp x larat lh nk wt... :)

the miss bride-to-be on March 31, 2010 at 9:39 AM said...

cute2 tp mmg mkn masa la nk buat. but it's a gud idea utk jd thank u tag untuk org2 trtentu (which in small quantity). thnks anywy. :)

JEJARIHALUS GIFT & DECO on March 31, 2010 at 10:08 AM said...

jum singgah jejarihalus.blogspot.com utk cenderamata istimewa,,lain dr yg lain utk hari istimewa anda! special hand-touched~

regards,
waniey @jejarihalus.blogspot.com

farahfatihah on March 31, 2010 at 10:47 AM said...

sgt comeyyyy tp xlarat nk mengadap smpi habis..mesti jenuh kan? =)

ashekeyn on March 31, 2010 at 11:30 AM said...

penah terfikir nk wat coz saye mmg suke sgt origami..tp cam biase la, cpt bosan jgk..
but at 1 time ago, penah wat origami rose 3D punye la byk..tp comel2 la..last2 taktau nk wat ape ngn rose tu..huhu

Anonymous said...

sgt menarik...tgh cr idea utk wat invitation card for my engagement..idea ni sgt cute...tp xpandai nk buat la..plus..xcukup mase lg...haih~

taufiq on April 1, 2010 at 2:44 AM said...

mantap ni. Gajikan some teens to help. Diorang suke ni buat benda2 origami ni. Tp kang pekerja bawah umur plak.

Xora on April 1, 2010 at 8:18 AM said...

Ally: saya pun tak sanggup. harus kejang tangan sebelum sarung cincin :P

Elya: Byk lagi masa ni nak thinking :P

Mrs.: Sama! cantik di mata, tapi nyerah kalah :P

Miss B2B: Yup, sangat makan masa kan? kalau jemputan 100 pun, dah bikin nak pengsan :P

Farah: mahunye sakit belakang dan sakit mata.. takut2 sakit hati sekali :p

Keyn: apa jadi dengan ros tu??

Anony: utk tunang sesuai gak kan? tapi tu la, kena kejar masa sngat2

Taufiq: Cuti sek ni boleh upah budak2 :P

izan_ali on April 1, 2010 at 10:43 AM said...

comelnya... saya pun tgh tercari2 apa yang mahu diberikan untuk tetamu bagi menjemput mereka semua ke majlis pertunangan nanti...

ashekeyn on April 1, 2010 at 11:11 AM said...

rose tu ada lg..cantum ngn btg n daun dari kertas origami gak,pstu wat cam jambangan dlm bekas kecik recycle drpd botol air mineral..yg selebihnye simpan dlm tupperware je.nk buang,syg.aso simpan aje kt dlm bilik coz rose tu saya wat colourful..so bile tngk je bole mmbuatkn saya senyum..hee :)

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates