28 March, 2010

Dekorasi Riben



Salam dan hai

Hiasan pakai bunga hidup memang takleh lawan cantiknya :D Tapi tak semua kita mampu nak bayar harga ratus-ratus untuk bunga aje kan? :(

Jadi, alternatif yang selalu B2B kreatif buat, DIY aje pomander rose! Kadang-kadang pakai kertas untuk buat bunga, atau beli bunga plastik, cucukkan aje kat bebola tu. Alternatif deko lain, gunakan aje lilin yang berbagai bentuk dan warna. Lepas majlis, boleh simpan guna kat rumah kalau blackout!

Masa saya sibuk google images, saya perasan yang majlis perkahwinan di barat, mereka banyak juga gunakan riben dalam deko majlis mereka. Jadi saya gabung-gabungkan gambar ni, mana tau dapat bagi idea baru kat korang.


Ikat riben pada barang deko, pun cantik juga.

Dari amatan saya, cantik guna riben ni untuk majlis di rumah atau tempat terbuka. Tu dari amatan masa kasar saya je la. Saya rasa, majlis diluar ni, bila ada angin sepoi-sepoi bahasa bertiup, cantik aje riben tu ikut rentak angin. Best tengok :P Kalau hujung riben tu diletak bunga atau kristal, pun cantik.



Gantung sempoi camni aje kat dahan pokok


Tak pun, cucukkan kuntuman bunga di hujung riben


Abaikan gambar suami isteri tersebut. Perhatikan objek di kanan, belakang. Cantik pakai riben. Tapi benda tu saya tengok sekali imbas, dah cam tiang bunga manggar pulak :P Cuma tak rimbun dicucuk dengan bunga manggar :P


Agak tricky juga hiasan pakai riben ni. Kalau silap pasang, nampak serabut. Kalau kena pada caranya, boleh naikkan suasana juga.

Saje nak kongsi deko ni dengan korang. Mana tau, dah siap-siap buat hantaran dan perasan banyak riben berbaki, mungkin boleh guna deko ni untuk tampilkan kelainan pada majlis nanti :)


Sumber semua gambar di atas: Google Images



28 March 2010


8 comments:

brid3ofkayangan on March 28, 2010 at 9:30 AM said...

thanks dear..this is really something..! =) it just a riben but it looks nice...

0sh!Nz d' sen0r!ta on March 28, 2010 at 10:44 AM said...

btul3.. bile salah step mesti nampak serabut. tapi untuk penjimatan dan kelainan tu memang bagos la.

NisS^ImmEr on March 28, 2010 at 2:19 PM said...

bijak gak idea ni. tak terpikir pun masa kawin ari tu. mmg byk riben lebih ari tu heheh

harzharun on March 28, 2010 at 4:09 PM said...

im back!..chewah..ye ye je...lm x buka blog la babe..ok, dekorasi riben mmg mampu memewahkan suasana..ada signature tsendri..nak tgk my home deco kawen baru2 ni?..kita nammkan decorasi kain...tungguuuuu,,,hahaha

Xora on March 28, 2010 at 5:27 PM said...

Osh & Bre3ofkayangan: tu la.. kos pun jimat tapi memang betul-betul kena pandai nak ikat kat mane :)

Niss: selalu mmg jadi cam ni, kes riben terlebih :(

Harz: saya check blog awak, nak tgk kawin :( sangat bersemangat baca blog kamu. alhamdulillah, majlis yg indah kan? tapi cerita la.. nak tauuuuu :D

fathinz md nor on March 29, 2010 at 12:45 AM said...

awak.. kite mmg sangat sangat sangat suke ribbon..
wedding next week kite buat gune byk ribbon, nanti awk tgk update ok..! thanks for sharing.. this is sooo lovely..

Xora said...

K.Fathinz: saya pun perasan deko akak ada signature sendiri :) pakai riben juntai2.. nice! ok, saya nak tunggu post terbaru akak :D

Moose on March 29, 2010 at 4:45 PM said...

xora! gambar ribbon gantung byk2 dekat pokok tu kan..sebenarnya i pun nak buat camtu jugak nanti!

haha. i ter-inspired from snippet & ink. cantik kan?

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates