04 February, 2010

Hantaran Berbantal



Salam dan hai..!

Selamat datang buat Aween85, Faradiba dan Acik ye.. Sorry ye terlambat sikit nak alu-alukan korang. Suka buat sekali harung, jadi dapat ombakkan sekali harung juga!!!! OOOMMMBAKKK~~~ Saya harap kita semua dapat bertukar-tukar pendapat!

OK. Saya berangan * berangan ittew indah!* untuk buat hantaran pakai bantal. Semestinya bermimpi disiang hari pun, takkan dapat hasil secantik kat bawah ni la, kalau DIY :p (Sumber: Arma Abd Rahman Wedding Couture)







Hari tu, masa gi wedding kawan D pun, pasangan tu pakai bantal sebagai alas


Saya suka tengok. Tapi yang jadi tanda tanya saya, camne ye nak secure bunga dan hantaran kat atas bantal tu, tanpa menggunakan bekas atau kotak? Ke memang dah ada kotak kat bawah tu? Kalau barang hantaran kecik cam gambar kat bawah ni, takpe la juga.

sumber: google images

Ada sesiapa tau tak caranya? Cara nak buat bantal jadikan alas, dah ada tutorial dari Amirul Syafique kat
post yang ini. Jadi beberapa minggu lepas, saya dan ibu beria la buat ikut yang diajar Amirul tu. Jadi la untuk baget kami. Tapi mungkin nak tambah tebal atau letak kekabu, kasik empuk sikit.Kalau ada duit lebih, memang saya tempah aje yang jenis tekad. Memang tradisi! Tapi reality check--tiada duit lebih :P Minggu ni, mungkin nak beli kain satin warna hitam sebagai lapik bantal ni.


Tapi persoalan saya--Ada sesiapa tak tau camne nak secure bantal dengan gubahan hantaran tanpa pakai bekas macam kotak yg terlalu ketara? Ke memang barang takkan jatuh pasal stabil?? Saya nak tau la.. Yang saya pernah nampak, orang tu secure dengan double tape. Thanks ya pada sesiapa yang dapat bantu!!


Nota: Mulai hari ni, saya ada buat satu kolum kecik Vendor Minggu Ini. Saya akan letak vendor (tanpa spesifik kategori) yang saya suka atas ciri-ciri istimewa mereka. Ini bukan ruang iklan. Saya letak atas dasar pilihan sendiri tanpa bayaran dan saya suka untuk berkongsi dengan kawna-kawan yang lain.


4 Februari 2010

14 comments:

fikaryna on February 4, 2010 at 9:05 AM said...

hantaran berbantal..menarik tu..ryna x pasti caranya..tp yg pasti hasil mmg menarik..x sbr nak tgk simulasi..huhu..

AmyMizzunderstood on February 4, 2010 at 9:30 AM said...

hi dear...kebiasaanya..lebih better if u letak bekas..so that tak jatuh..bantal is for decoration actually... :)

if u just letak barang u atas bantal tu..i rasa kurang menarik..but up to u..its urs hehehe

~~zaa~~ on February 4, 2010 at 9:56 AM said...

cantiknye kan wat bantal mcm tu..mau berangan jugak la! :)

siti norfatiha on February 4, 2010 at 10:12 AM said...

dulu masa i bertunang, i tak buat bantal.i guna tapak hantaran dari gabus putih yg dibalut dgn span yg mcm u beli tu..pastu balut kain satin..dptla efek mcm hntrn tu letak kt bantal cz ada span empuk tu..

i tak suka letak dlm bks..mcm double work..berat lagi..kesian orang nak bawak..i letak barang hantaran terus atas tapak dah berspan tu..nak elakkan ia jatuh, i pinkan dgn jarum peniti pada span..pandai2la cover jarum tu dan bunga=)

btw,juz an opinion..up to u..

maybe u boleh guna bantal bukan dari kain satin kot..licin..kain jenis velvet agak 'grib' sikit..

Xora said...

Fik: saya ngeri nak buat simulasi :P

Amy: Hai amy! Wah bakal pengantin yang multi tasking, sempat lompat2 lagi blog. Thanks for the opinions! Bagus gak dapat pendapat dari MG :D

Zaa: berangan ittew indah, terutamanya kalau kita takleh dapat dalam realiti :P

Fatiha: kalau jmp kamu real life, saya peluk kamu! sangat details.. pengalaman hidup amat berharga kan??! Thanks ya! pasal point tak grib tu, saya betul2 terlepas pandang.. thanks!!

Miss Double S on February 4, 2010 at 12:41 PM said...

hem menarik ni.. bantal tue pun kendian2 hari boleh di buat bantal hiasan kat sofa.. gudluk tau.. selamat hendaknya..

♥ balkidz_hunny ♥ on February 4, 2010 at 1:14 PM said...

silalah guna peniti kot~
bagus merancang!
slamat untuk semuanya.. :)

harzharun on February 4, 2010 at 1:49 PM said...

idea yg best!....u know dear, semakin duk blegar2 di alam maya ni, smkin byk lak idea yg best...cam semua nak wat...i choose pinggan n bunga kristal 4 my hantaran...tgk org pny sangkar burung yg cantik nak sangkar burung lak..tgk bantal, nak bantal lak...semua nak...hehehe...ada x yg berani letak pelbagai,contohnya, kasut dlm sangkar, jam dlm pinggan, baju atas bantal n so on,.,...hahaha..tamak,nak semua!hahaha

Xora said...

Miss Double S:terima kasih. saya harap saya tak separuh jalan buat pasal kadang2 ada kecenderungan cam tu :P

Hunny:noted! thanks.. dan utk kamu, all the best utk business baru tu tau!

Harz: Perasaan tamak kadang2 perlu dibelai~~ ahahahhaha..

cik fiza on February 4, 2010 at 2:14 PM said...

cantik dan nampak menarik.. teringat kalo tgk citer2 hollywood yg ala2 zaman raja2 inggeris bawak pakaian ke barang2 ke beralas bantal... classssss gituuuuuuu...
kalo di 'implement' kn mesti nampak sgt mewah dan bergaya.... nnt cik xora tunjuk pic yer kalo dh siap hehehe nk tgk.....

zielalala... on February 4, 2010 at 2:53 PM said...

cantik n moden..tp sy ni malas la nk buat bnde2 ni..xpkr lg hantaran nk wat cmne..nk settlekn bnde2 penting cm pelamin n baju dulu..err sy ada tgk entry u yg lama2 ada bekas hantaran nk sewa betol ke? klau ada emel sy sweetzniz@yahoo.com

faradiba on February 4, 2010 at 3:18 PM said...

thx sbb mengalu-alukan saye~ wee~ i like yg arma punye tu pink~ love pink

Sabby on February 4, 2010 at 3:39 PM said...

salam xora,

nice idea..kita pun dah dok terpikir nk wat gitu sbb lately nmpak mcm dah trend jadikan bantal tu as tapak..:)

penah baca jugak sumwhere (x ingat kat majalah or blog), mcm fatiha cakap, letak jarum2 peniti tu...or kalau barang tu nk letak dalam alas kecik lain (utk certain2 barang) leh guna dawai halus...harus dicucuk dalam bantal itew..mungkin itu sebabnye dorg guna span n satin berbanding kekabu n kain lain...

tapi utk efek bantal nmpak gebu tu..hurm...masih blur..

gud luck ya!! :)

ciksu on October 31, 2010 at 6:03 PM said...

hi dear..
sue sllu skodeng blog u.hehe..
menarik sgt,bila byk benda yg blh DIY..hehe..bila tgk u buat bantal hantaran tu,sue rs nak wat jugak..tapi nak wat bantal nak letak kat pelamin,hehe..anyway,gudluck..

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates