13 July, 2009

Kekal Dibeku Masa


Salam dan Hai

Benda ni paling remeh untuk difikirkan. Tapi serius, benda ni memainkan peranan yang penting pada sesuatu yang akan kekal abadi --gambar perkahwinan.

Baru-baru ni terlibat menjadi props untuk sahabat yang baru berkahwin. Memang agak payah nak pose dan memang penat.

Sebab tu sekarang, terlintas difikiran, bakal pengantin perlu ada pose yang mereka nak didalam kepala. Mungkin dalam keadaan tertekan dan sibuk, kita pun takkan dapat ingat setiap butiran pose yang kita idamkan. Cameraman pun sudah pasti ada pose yang dia idamkan, tapi apa salahnya kita aplikasi pose yang kita nak.. Lagipun ni kan gambar perkahwinan kita, apa salahnya guna kreativiti sendiri kan? Jadi, tak kisah kalau ingat-ingat lupa sekalipun, tapi sekurangnya jangan sampai mati idea sebab jurukamera pun penat kalau tiap kali, dia yang kena bagi arah.

Bagi saya, saya lebih suka pose gambar kandid dan kelakar. Rasa macam lebih seronok untuk tengok dan gambar yang macam tu, lebih hidup dan dekat di hati.

Macam gambar-gambar kat bawah ni














Tapi mungkin apa yang saya tengok, orang lain rasa biasa aje. Sebab indahnya sesuatu tu, terletak pada mata yang melihat, hati yang menilai.

Cuma yang saya perhatikan, kat Malaysia ni, OP untuk majlis kahwin selalu pakai idea yang sama. Saya tak kata semua sebab ada yang betul-betul kreatif dari segi angle dan moment yang ditangkap. Maksud saya, kalau sorang start dengan amik gambar dari celah tanjak, maka semorang pun akan ikut. Sekarang ada pulak yang amik dari celah cermin mata, maka semua pun ikut.

Sebab tu kot saya lebih suka tengok gambar pengantin luar negara walaupun memang banyak pose kissing muah muah :P

Saya sendiri sudah ada pilihan di hati. OP tu masih belum di bawa berbincang cuma saya tengok dari gaya kerja dia, dia boleh tahan hyper saya sebab saya perlukan OP yang bertenaga dan tak mudah penat sebab saya amat suka bergambar!

Sekarang range OP yang saya tahu, ada serendah RM999 (ni untuk yang standard editing cantik punye, siap buku album, bukan setakat amik gambar tapi tak edit) sehingga ke berbelasan ribu. Pilihan mana, semua bergantung pada diri sendiri dan budget. Yang penting dan yang saya tahu, mana2 OP pun, mereka boleh dirunding tentang harga sebab mereka tau, dengan bekerjasama dengan seseorang itu akan membuka peluang perniagaan yang lain.

Jadi, buat la keputusan yang bijak!

Nak pre marriage photo ke, nak post-marriage photo ke, semua terpulang pada budget dan keinginan masing-masing.

Sekali seumur hidup (InsyaAllah), jom bergambar?


1 comments:

nuryKo naKata on July 16, 2009 at 9:49 AM said...

oh saya bersetuju ng awak. saya pon tgh memikir2 aksi2 yg buley diimplement utk gmbo kawen ng pre married.

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates