02 November, 2009

Ulasan 3: Perkara yang saya belajar


Salam dan hai

Berikut adalah perkara yang saya nak kongsi dengan kawan-kawan bloggers yang lain. Saya harap, apa yang saya tulis ni, boleh dijadikan rujukan buat bakal pengantin.

1. Pastikan ada orang kuat.. erm.. beberapa orang kuat yang hebat!.

Perkara pertama; delegate! itu amat penting. Delegate kerja pasal kalau kita project manager (kononnya.. hihi), kita takkan mampu buat semua sorang-sorang. Jadi cam saya, sudah jadikan Nuriah chief flower ladies, jadi saya percayakan dia bulat-bulat dan bagitau kawan-kawan yang lain, dengar arahan Nuriah. Kena make sure kawan-kawan lain tau siapa yang incharge takut ada konflik peranan.Paling penting, brief apa yang perlu dilakukan, kat mana nak amik stok kuih, siapa pegang kunci bilik, etc etc.

Kemudian pastikan, beberapa kawan-kawan kamu yang kamu yakin boleh bekerjasama dengan baik, pastikan mereka juga tau flow majlis dan tugas-tugas penanggah yang lain. Itu saya belajar dari majlis ni. Seperti ketibaan kompang yang saya terlupa tapi nasib diingatkan oleh si dia. Sama cam masa ketibaan pengantin, gadis-gadis flower ladies sudah berdiri di kiri kanan red carpet kerana mereka sudah tau kehadiran pengantin di depan dewan.

Pastikan penanggah kamu amat fleksibel. Kawan-kawan saya alhamdulillah amat fleksibel dan tak berkira untuk menolong saya. Untuk hari tu, mereka korbankan kecantikan mereka, tak pedulikan muka berminyak, dan bekerja sungguh untuk saya. Kak Ipar saya juga amat fleksibel bekerja dengan kawan-kawan saya yang amat sukakan posing depan camera abang OP. Maka tatkala kawan-kawan saya berposing, K.Ana mengambil peranan untuk memberi buah tangan.

Penting juga, pastikan penanggah boleh terima arahan kamu dan bagi mereka peluang untuk bagi pendapat. Mungkin cara mereka lebih berkesan kan? Contoh, Nity dan Nuri yang bagitau saya meja potong kek tak patut di hadapan meja beradap sebab kek akan menutup muka pengantin. Terus saya bagitau kepada katerer untuk ubah ke tepi dewan, seperti yang telah saya tulis dalam visual yang asal. Tak guna marah-marah sebab kadang-kadang PIC tak convey info tu kepada pekerja katerer, jadi kita sendiri kadang-kadang perlu maklumkan pada mereka.

Elakkan orang yang tak yakin dengan kamu dan skeptik dengan mutu kerja kamu. Orang yang hanya menunggu kamu jatuh dan emosional, buang jauh-jauh dari dalam list. Mereka memungkinkan perkara sabotaj berlaku di dalam majlis dan tidak bekerjasama langsung untuk menjayakan majlis. Tapi terima kasih Cik Aya dan Cik Azhar yang amatlah protokol melayan rombongan Terengganu. Cik Aya amat komited mendengar permintaan saya dan siap berlari ke pintu dewan untuk bagi berkat pada rombongan perempuan! Tak pernah nampak Cik Aya berlari cam tu!

2. Pastikan persiapan mental.
mental saya amat rapuh masa kelewatan ketibaan pengantin. Ikutkan takde la terdesak sangat, tapi pasal tetamu VIP harus pulang sebelum 1.30, ditambah dengan rombongan perempuan tersesat ke Klang, maka ada stress disitu. Tetiba masa perarakan, ada mak andam tambahan. Juga merosakkan gambar majlis. Haiiis.. Tapi tips: even muka menggelabah cam saya, tapi bila bercakap dengan tetamu, pastikan senyuman tak lekang atau even panas dalam hati, senyum jangan tinggal.

Tak semua kita boleh control dan yang penting, kita bukan computer yang boleh ingat semua perkara. Sebab tu saya rasa, mana-mana yang jadi organizer, semua sudah ada di dalam kepala dan hanya simpan nota pendek untuk ingatkan perkara yang penting-penting. Kalau tak mahu pegang nota, biarkan kawan yang dipercayai pegang dan minta dia ingatkan kita.

Paling penting, moral support dari orang keliling.

3. Pastikan sentiasa berhubung dengan PIC
Kena sentiasa update pada emcee, OP dan katerer tentang majlis. Saya kadang-kadang terlepas juga nak update mereka kerana faktor kedudukan saya yang sorang nak ke hulu hilir dengan kitten heels ni.. ihihih.. Namun bagi saya, adalah sangat penting, sentiasa hubungi pengapit untuk tau kedudukan pengantin. Lalu inform pada tiga individu yang penting tersebut supaya mereka juga boleh bersedia untuk sebarang kebarangkalian sebab kita pun perlukan mereka untuk menjayakan majlis.

4.Fleksibiliti
Pastikan kita ada fleksibiliti dalam aturan majlis. Kedudukan yang saya aturkan, semua sudah berubah. Dari meja Emcee yang patut kat depan, terus ke belakang. Meja buffet patut di tepi, sudah di belakang juga. Ayah dan ibu yang patut sambut tetamu di dalam dewan, turut telah keluar daripada dewan. Tapi serius kawan-kawan, kadang-kadang last minit perubahan macam ni, lebih bersesuaian. Mana la kita tau meja buffet rupanya tak muat di tepi dewan selepas diatur kerus meja tetamu kan? Dan idea untuk ibu ayah di luar menyambut tetamu adalah lebih baik sebab kebanyakkan tetamu daripada kawan-kawan ayah, jadi sudah pasti ayah dan ibu yang pertama mereka cam.

5. Tegas
Walaupun saya ada tulis tentang fleksibiliti, tapi kena ingat, bila kita organizer majlis, kita perlu juga tegas dalam keputusan kita. Kita perlu ingat, kita tak boleh puaskan hati semorang dan paling penting kita kena tau stand dan sebab kenapa kita buat sesuatu. Seperti contoh, ada sedara yang persoalkan kenapa saya letak slide show di belakang bersama emcee dan mengapa bukan dihadapan. Ada yang beria minta tukar tapi saya tegas dengan keputusan saya. Ibu yang malas nak menjawab, pass kan aje soalan mereka pada saya. Maka saya jawab, saya tengok ruang dewan amat tak sesuai diletak emcee dan slideshow di hadapan kerana kalau la meja potong kek diletak berlatar belakangkan slide (ada makcik yang hampir menjadi 'mak andam tambahan' cadangkan tu), mungkin gambar yang diambil tidak cantik kerana tabir belakang slideshow. Walaupun ada video, pencahayaan slide tu merosakkan gambar. Sebab tu saya biarkan kosong supaya biar angle fotographer di dinding dan berlatarkan pelamin. Tu stand saya.

Maka bagi semua yang merancang, pastikan kamu ada sebab mengapa kamu buat sesuatu itu. Bukan nak kurang ajar, tapi kadang-kadang kita perlu menjawab. Pasal kalau tak menjawab masa tu, sanggup ke kita nak menjawab bila majlis tu cacat cela?

6. Terima kasih
Jangan lekang ucapkan terima kasih kepada pekerja katerer. Tolong jangan lupa. Mereka pun manusia biasa. Walaupun 2 patah perkataan tu amat simple dan mudah, tapi ianya tidak murah. Sebab saya perhatikan, bila saya ucapkan terima kasih pada mereka, mereka mesti akan tersenyum. Sekurangnya, perkataan itu berikan mereka semangat dan faham yang kami amat menghargai jasa mereka. Walaupun kita bayar mereka, tapi kita juga perlukan pertolongan mereka. jadi yang penting--KERJASAMA!

7. Jangan pandang mudah pada rozek
Saya kurang setuju masa ayah nak beli rozek pasal saya rasa cam zaman sekolah rendah, masa nyanyi nasyid mesti ada rozek :P. Tapi skrang baru saya rasa kepentingan rozek ni. Rozek ni la yang memberikan tiket besar pada penanggah untuk beri arahan pada pekerja yang bertugas. Tidak la pekerja tu ingat penanggah tu tetamu yang nyibuk nak arahkan mereka itu dan ini. Lagipun, rozek ni semacam penghargaan kepada penanggah yang banyak membantu kita.

8. Pastikan anjakan masa
Saya seorang yang tepati masa (saya cuba tepati sebolehnya) jadi saya memang takleh terima orang yang tak hormat masa. Kalau saya katakan 12.30 sampai, maka saya jangkakan sebelum 12.30 sudah ada. Jadi dalam mengatur rombongan, saya terlepas tengok hal ni. Saya jangkakan, lebihan masa 30 minit cukup untuk mengelakkan perkara yang tak diingini berlaku, tapi rupanya saya silap. Walau sudah saya maklumkan kepada konvoi, pengantin dan rombongan untuk tiba di Petronas sebelum 12.30, tapi semua entah ke mana. Saya kira, seharusnya saya janjikan sejam awal. Biar mereka siap awal tak apa. Jangan terkejar-kejar kerana bila terkejar-kejar, badan mula berpeluh dan makeup pun luntur. Saya harap, bakal pengantin yang lain, dapat buat agakan masa yang tepat dan pastikan usah letak rombongan duduk terlalu jauh dari tempat majlis berlangsung. Kita tak tau apa yang mungkin terjadi dalam perjalanan.

9.Maklumkan pada pengapit tentang perjalanan majlis, bukan pada pengantin.
Jangan maklumkan perjalanan majlis kepada pengantin. Serius, ni kesalahan terbesar saya. Saya maklumkan pada pengantin selepas berarak yang mereka perlu ke pelamin untuk bacaan doa, tapi malangnya, pada hari tu, ditambah dengan "episod drama sesat sepetang di Serdang",maka abang saya tak dapat ingat apa-apa. Katanya, "aku serius tak ingat apa-apa yang pernah ko cakap kat aku. Cam hilang short term memory!" Maka selepas berarak, sudah la naik tangga yang salah, abang saya boleh pulak hendak terus pergi makan. Nasib si dia cepat-cepat ke depan dan eskort abang saya ke pentas. Masa ni sempat saya berbisik pada pengapit, pastikan angkat tempat letak tangan dan kipas dari kerusi untuk pengantin. Yang tu saya lihat, memang mereka buat.

Jadi kepada bakal pengantin, pastikan pengapit tau perjalanan majlis dan make sure jangan bagitau mereka terlalu awal kerana mereka mungkin takkan ingat. Oleh itu, pada saat sesuatu itu nak berlaku, baru bagitau mereka. Jangan overload mereka dengan terlalu banyak tugasan. Sudah la pada saat tu, biasanya pengantin mesti akan bertanya pada pengantin, siapa kawan-kawan yang sudah datang, kemudian melayan sesi bergambar lagi.

Tapi kira jika cukup tenaga kerja, sila assign sorang yang akan escort pengantin ke mana-mana. Tu kalau dapat, lagi bagus!

10. Raikan tetamu
Point yang ini mungkin berkesan pada majlis untuk dewan disebabkan tetamu keluar masuk pada pintu yang sama, banding set up khemah. Yang saya perasan, tetamu selalu terpinga-pinga bila sampai ke dewan. Untuk majlis ni, penyambut tetamu kami amatlah ramai. Ibu ayah diluar dewan. Gadis-gadis comey yang terdiri dari kawan-kawan saya pula merangkap penyambut tetamu dan pemberi door gift. Maka jenuh jugak la tetamu nak salam setiap sorang (yang ada lebih kurang 10 orang! hihih). Tapi so far, feed back yang saya terima, kebanyakkan tetamu rasa warm feeling bila disambut sebegitu (ayah ada typical Jawa yang suka meraikan tetamu secara berlebihan), tapi saya rasa, perasaan tu cut short bila sudah sampai ke dalam dewan majlis sebab tiada yang escort tetamu.

Saya dan si dia terus jadi bidan terjun. Mana yang sempat akan kami sapa. Saya rasa, pada sesiapa yang cukup tenaga kerja, mungkin cadangan yang baik untuk ada seseorang menyambut tetamu di dalam dewan. Ajukan di mana meja makan yang kosong, di mana meja buffet, pukul berapa pengantin dijangka tiba dan jemput tetamu tunggu untuk bergambar bersama pengantin. Saya kira ini hal kecik, tapi saya tak mahu tetamu terpinga-pinga di depan pintu.

11. Penggunaan tenaga kerja yang optimum
Banyak silap saya dari segi itu. Mungkin saya susah nak percayakan orang. Dalam erti kata lain, saya trauma jika jenis orang yang hanya nak nama tapi takmo buat kerja. Maka saya gagahkan badan juga buat kerja tu walau sorang. Saya rasa, banyak yang perlu saya belajar dari segi optimumkan tenaga kerja. Ramai penanggah yang saya kira, boleh diletak di tempat yang lebih penting dan boleh multi tasking tapi saya takut untuk ambik risiko. Oleh itu, saya amik keputusan untuk memilih jalan selamat-- buat sendiri. Erm.. Sedangkan sebagai contoh, Kakak ipar saya, cik Aya dan cik Azhar boleh buat lebih banyak dari itu, tapi saya tak nampak pulak. Haii.. tapi takpe.. saya belajar, tu yang penting!

Jadi pada bloggers, sila rujuk kembali senarai penanggah dan susun atur spaya penanggah boleh multi tasking.

Demikian la perkara yang terlintas dalam otak saya dan harap sedikit sebanyak dapat membantu. Perkara yang kecik-kecik, tapi mampu bawa 1001 perubahan.

Saya doakan kalian berjaya capai impian perkahwinan kalian!

Saya tulis ni pun, sebagai nota untuk diri sendiri di tahun depan InsyaAllah :)

7 comments:

laling on November 2, 2009 at 4:34 PM said...

i luv u laling...nnt jadik wedding planner utk wedding aku laa...

xora said...

Laling, adakah ko bersedia nak wedding planner pyscho kuasa cam aku???? hahahahahah.. sedangkan sepanjang majlis ni pun, ko asyik risaukan aku aje :) tapi if ko nak aku tolong, cakapkan aje, aku akan squeeze semua jadual yang lain!!luv u too laling!

fikaryna79 on November 2, 2009 at 4:54 PM said...

bukan sajer xora malah kami2..bakal2 pengantin pn banyak blaja..tq so much 4 all d infos..xora mmg best!!!...

xora said...

Fik,thanks!! kita belajar sama-sama ye?

dara pujaan masyam said...

me tak perasan la if xsalah, ija mmg takde bawakkan selai checklist sebesar A3 itu kan? sikit sbnyk kene dgr gak cdgn abang sulungmu suh bawak kertas A3 tu(psst! even item list no. tu xperlu diikut).

hehehe!

xora said...

Ieja bawa tapi ieja suruh dz pegang pasal kalau bergambar buruk gambar ieja ada kertas kat tangan ghihihihi..

harzharun on November 3, 2009 at 10:08 AM said...

wah...baik guru..akan ku ingat nota mu ini!!

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates