28 October, 2009

Senarai Semak Majlis Menyambut Menantu


Salam dan hai

Terima kasih pda MissaDDa yang menjadi pembaca tegar yang ke 29.! *tepuk tepuk*

Ok skrang saya nak buat semakan untuk perincian majlis menyambut menantu. kita kongsi ramai-ramai kat sini, boleh jadi rujukan saya dan mungkin juga rujukan pada bloggers yang lain.
Nota: harga dan bayaran tidak didedahkan untuk post kali ni. Mungkin akan masuk perincian itu di post lain yang bersesuaian.

Kalau ada yang saya tertinggal sila maklumkan. Terima kasih!

1. Katering
*Booking pakej lengkap hidangan pengantin (set lengkap menu, pelayan, kek pengantin- siap
*Pemilihan pakej untuk tetamu (menu asas+menu tambahan+perkakasan+pelayan+ meja rombongan perempuan)- siap

*Dekorasi majlis (lapik kerusi dan meja tetamu+deko meja pengantin+ scallop di pintu masuk 2+arch di pintu masuk dewan+ red carpet)-
siap
* Bayaran untuk katering- 80% telah dibayar. Cuma tinggal lagi 20%, akan dibayar selepas majlis. KIV
*Pemasangan kelengkapan- KIV. Sudah diskusi bersama katerer, pemasangan pelamin, kerusi, meja, etc akan dijalankan sehari sebelum majlis.

2. Hal berkaitan majlis
*Pembaca doa- Siap. Ketua pasukan kompang akan bacakan doa
*Bunga manggar- beli siap. Tapi masih belum dicucuk. Bakal dicucuk dalam sehari sebelum majlis. KIV untuk bunga manggar.
*Tunjuk arah- Rasa cam susah nak siap tulis berapa kilometer di hadapan, maka buat aje asas tunjuk arah-- cuma nama pengantin dan tarikh majlis pada kertas A3, yang akan ditampal pada cupboard kotak. Gambar anak panah print berasingan untuk fleksibiliti menampal arah pada kertas tunjuk arah. Kayu nak amik dari construction. Maka status untuk kertas tunjuk arah Siap, mencacak papan tanda dilakukan KIV, dijalankan pada pagi majlis.

3. Hal berkaitan dewan
*Tengok dewan- Siap sudah tengok dewan. Katerer pernah buat majlis di dewan tu, jadi tiada masalah
*Sewa dewan- Sudah bayar full dan sudah diberi kebenaran untuk guna bilik VIP untuk simpan barang dan kunci akan diambil sehari sebelum majlis. Status Siap.
*Hiasan DIY kat Pintu Masuk 1. Dah minta kebenaran pinjam kain Nuriah. Akan dibuat bersama Nuriah dan Nity sehari sebelum majlis, tapi nak tengok kesesuaian majlis. Status
Code Red
*Bunting- Siap dan dah amik pun bunting. dapat dua bunting!! yeay.. jadi, satu diletak di luar pintu masuk bangunan dan satu lagi di pintu masuk dewan. Tapi untuk tugasan menyangkut oleh abang saya, statusnya KIV pasal akan diuruskan pagi majlis
*Rak Tingkat- Siap! Cuma bunga rampai diletak pagi nikah nanti.
*Bunga rampai- Status siap! jangan main-main, tangan pengantin tau yang racik daun pandan tu :P

4. Hal berkaitan penanggah
* Pemberi buah tangan- Sudah dapat persetujuan K.Ana, Laling, Falin dan Nity. Mungkin Nuriah akan tolong selepas habis tugasan sebagai chief flower ladies. Kek akan diberi bila tetamu keluar dari dewan untuk balik. Gula-gula akan diberi oleh Icik dan dua orang sepupunya. Siap!
* Penyambut tetamu- Siap. Sedara mara belah ibu dan ayah. Senarai masih berubah-ubah, tapi buat masa ni sudah ada 3 orang + 2 (ibu ayah).
* Flower ladies- Sudah beritahu kepada 8 gadis berikut (Laling, Reen, Fieza, Shima, Nity, Nailah, Along, Yati) untuk menjadi flower ladies. Nuriah sebagai chief flower ladies, sudah dimaklumkan tugasan. Saya percayakan dia untuk uruskan hal ni. Status Siap
* Penanggah bunga manggar- Sudah dimaklumkan tapi akan diingatkan semula kepada dua orang bujang tersebut dalam waktu terdekat nanti. Status KIV
* Gadis pembuat bunga rampai- sudah maklumkan pada 4 orang gadis + 3 mak dara, untuk buat bunga rampai malam hari sebelum majlis. Status: Siap
* Buat paper bag untuk flower ladies- dah siap walau hanya paper bag kecil bagi memudahkan mereka pegang bunga.

5. Hiburan
*DJ dan PA System- dah booking. Teks untuk emcee pun dah siap dan sudah diserahkan pada yang bertugas. Status Siap.
*Booking kumpulan kompang- Siap. Sudah booking tarikh dengan ketua kompang tapi bayaran selepas majlis. Kad kahwin pun sudah diberi. Sehari sebelum majlis akan ingatkan ketua mereka.

6. Hal pengantin
*Pakej pengantin-Siap. Sudah fitting. Tunggu nak amik aje.
*Pengapit- Siap. Sudah diputuskan pengantin. Baju mereka sendirian berhad.
*Hiasan kereta pengantin- Sunguh merepek.. pengantin bertegas nak drive ke dewan juga? Jadi layankan aje. Hiasan kereta pengantin tak jadi pasal pengantin takmo kereta sukan dia nampak feminin. Riben untuk konvoi telah diambil dari kedai. Malas dah fikir nak buat sendiri. Status Siap. Abang saya akan bagi pada marshall dalam waktu terdekat.

7. Bilik Pengantin
*Langsir- siap dijahit ibu
*Cadar katil dan sarung bantal- siap juga dijahit ibu
*Deko bilik pengantin - Katil telah siap, pengantin dah tido pun. Langsir pun dah pasang. Cuma tinggal 50% lagi--nak tinggal lap perabot dan hiasan bunga hidup. Status KIV.
* Bunga hidup- Sudah beli petang sehari sebelum majlis.. murah aje.. tapi tak tau bunga apa. tak jadi amik ros pasal dia lebam pulak

8. Jemputan
*Senarai jemputan- Tak sedia dari awal, jadi lintang pukang juga. tapi main ingat aje la.. status siap
*Kad jemputan- Siap. Disaster atas kecuaian pihak kad. Tapi warna dan kad cantik :)
*Edar kad- Selesai by orang tengah, posmen dan campak kad & lari. Siap
*Senarai jemputan dari belah perempuan yang akan duduk di meja beradap- Sudah dapat list dari K.Rina, kira-kira 20 orang lebih datang. Yang duduk di meja beradab juga sudah diberikan tempat. Tunggu untuk dimaklumkan aje. Status Siap

9. Foto dan Video
*OP- booking sudah dan dah briefing OP. Email gambar dewan pun sudah dihantar. Status Siap
*Video- Sudah putuskan dan dipersetujui seperti masa nikah, tugas dipikul abang pertama saya. Siap!

10. Buah tangan tetamu
* Tetamu dewasa- sudah booking. akan dapat sehari sebelum majlis-- status KIV
* Tetamu cilik- Siap dibungkus. 300 bungkusan semuanya.
* Berkat Rombongan perempuan- Dendeng dan acar telah dimasak dan dibekukan. Nasi dimasak malam majlis. Masa tu akan packing kan bekalan. Rasa cam singkat sangat sebab tu letak status Code Red. Tapi plastik untuk isi berkat sudah siap dibeli. Air kotak pun sudah dibeli. Nak packing pun dibuat pada malam hari yang sama. Status KIV.
* Goodie bag untuk rombongan- sudah siap diletak riben sebelum puasa lagi.. yeay! Siap!
* Bunga pahar untuk rombongan perempuan-Siap untuk status bunga pahar pasal beli siap. Telur masin juga sudah diambil, 100 biji jumlahnya. Direbus 2 hari sebelum majlis

11. Hal pakaian
* Ibuayah- siap tempah dan sudah diambil dari tailor.
* Rozek dan riben- Beli siap di Nilai
* Pakaian adik beradik- Saya beli siap di Jakarta dan abang yang pertama, baju raya tahun ni Ungu jadi jimat sudah kos. Siap!
* Pakaian untuk Flower ladies- Sudah siap dimaklumkan, pakai pakaian bewarna pink paling cantik mereka ada, koleksi sendirian berhad.
* Pakaian Pengapit-- kos dengan sukarela ditanggung oleh pengapit's'. Maka siap juga la statusnya.

12. Hal rumah
* Sewa kediaman untuk sedara mara-- Tiada kos penginapan terlibat sebab semua kena pandai-pandai cari tempat tinggal. Bukan ada rewang pun.. status Siap
*Hiasan rumah- Tak risau sangat pasal majlis di dewan jadi rumah memangh takde sapa.Cukup sekadar kemas dan bersih. Status siap!


13. Hal rombongan perempuan dari Terengganu
*Semua siap diuruskan oleh K.Rina, melibatkan kos tempahan bas, penempatan dan sebagainya, ditanggung oleh belah sana.

14. Ingatan Tulus Ikhlas
* Sudah hantar sms dan email pada semua penanggah dan PIC untuk ingatkan tugasan masing-masing. Status Siap. OP dan Kompang sudah sms.

15. YOU TELL ME, PLEASE...!!


28 Oktober 2009

6 comments:

fara on October 28, 2009 at 2:32 PM said...

wah detailnye.. ni yg saye suke bace blog ni, sungguh terperinci


btw, katering utk majlis menyabut menantu rm total rm20k ke? :-s

xora said...

hai fara.. terperinci memang, tapi bila action haaa berterabur saya buat :p hahah.. masih ralat pasal terlupa nak suruh abang saya buat solat syukur lepas nikah.. terlupa sangat pasal dok sibuk amik gambar :(.. untuk majlis menyambut menantu, katerer makan2 + deko+pelamin+etc benda merepek2, jumlah dalam 17.4k, tak sampai 20k lagi, dushh pitam.. boleh buat bayar PTPTN ni!!

xora said...

fara, haah la..ye la lepas kira kos dewan semua erm.. cecah hampir 20k gak ye... Ngeri..

buah hati nya.. on October 28, 2009 at 3:08 PM said...

hai xora..jd adik rina gak la..tak la kakak pening2 planning majlis..hehe..persiapan utk abg 2 tgk2 dah 90% ok..yg lain2 cuma blm laksana kan..tp dah msk list ok la tu..rina pun dah list mcm 2 tp blm msk blog sbb byk nk update..n gud luck jugak..

xora said...

buah hati, kawan2 saya pesan, on the day of the event, kena redha aje.. pasrah .. pasal apa yg kita plan mesti ada yang tak jadi. skrang tgh menyiapkan mental hadapi situasi semacam tu! :)

nuryKo naKata on October 29, 2009 at 10:22 AM said...

haku sebagai cip flower ladies menerime arahan!!~

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates