12 October, 2009

Pelamin Tanpa Merenjis


Salam

Perlu pendapat kalian.

Pelamin telah dimasukkan dalam majlis abang saya nanti.
Tapi tiada renjis-renjis. Memang takde dan tak mahu.

Noktah.

Cuma sekarang, kurang pasti bagaimana aturcara majlis tanpa upacara renjis. Jadi sila bagi pendapat kalian.. kita ada dua pilihan

1. Pengantin masuk berarak. Terus duduk di meja makan. Diikuti dengan paluan kompang nyanyi 2-3 lagu, kemudian doa. Kemudian pengantin makan, potong kek dan naik ke pelamin untuk sesi gambar bersama family.

2. Pengantin masuk berarak. Terus naik ke pentas duduk di pelamin. Diikuti dengan paluan kompang nyanyi 2-3 lagu, kemudia doa. Kemudian pengantin turun pentas untuk ke meja beradap, makan dan kemudian potong kek. Selepas selesai, naik semula ke pentas untuk sesi bergambar bersama family.

Mana satu yang lebih kerap orang buat?

12 Oktober 2009

15 comments:

Haliza on October 12, 2009 at 2:08 PM said...

sy vote pilihan no.1

ctfza on October 12, 2009 at 2:18 PM said...

vote for no. 1! majlis kakak sy pun mcm tu jugak dulu.. ada pelamin tapi tak ada renjis.. kt jamu rombongan pengantin dulu.. baru bergambar di pelamin..

xora said...

haliza & ctfza: thanks for your response.. susah kan nak pilih antara dua. Ayah nak no 1, tapi saya nak no 2, pasal reason saya, utk gambar :P pasal bagi saya, cukup cantik kalau pengantin duduk di atas pelamin sambil gambar diambil masa pengantin tengah mengaminkan doa. senang utk OP buat kerja, takde la tangan pengantin akan compete dengan lauk pauk atas meja beradap, takde la nampak pelayan lalu lalang ka belakang. takde la rasa cam baca doa makan semata :P tapi apa2 pun, sgt hargai komen korang.. korang mmg best!

Qis on October 12, 2009 at 2:53 PM said...

xora... saya juga rasa option 1 lg proper... bcoz kalau diorg naik ke pelamin, pastu turun tanpa ada apa2 upacara, it will look like something missing... duduk, diam, doa, terkebil2, bgn... pelik kan... org yg xtau takde merenjis pon mesti ingat pengantin duduk utk direnjis...

*gambar pengantin angkat tangan sambil berdoa di pelamin mmg sgt cantik sbnrnya... so camne?

xora said...

Qis, thanks for your response.. tu la, berbelah bagi. coz dah tanya kawan2 terdekat, ramai yg kata no 2. ada yg kata, takde la nampak lahap datang terus makan :P ekekek.. tapi rasanya, kena buat text untuk Emcee, bagitau tiada upacara tepung tawar, spaya tetamu takde la terkebil2.. kiranya, mungkin saya kena buat script, emcee umumkan tiada slot tepung tawar dan majlis akan diteruskan dengan upcara makan beradap. sekurangnya dapat kurangnya kekeliruan kan?

buah hati nya.. on October 12, 2009 at 3:12 PM said...

hi xora..utk majlis ryna nanti ryna plan nak wat yg no 2..sbb abah ryna aun tak mau tepung tawar dan merenjis..huhu..tp ryna nak g dok kat pelamin jap baru g makan2 so rina sokong yg no 2..

xora said...

hai hati.. welcome to the blog!! wah topik makin hangat dengan perbincangan.. suka la korang semua, group yang amat sporting!

ctfza on October 12, 2009 at 5:03 PM said...

hehe xora..

tak nampak lahap la.. ekeke.. kira kita hormat jemputan, tak biarkan diorang tunggu lama.. jamu makan dulu.. mcm gmbr aminkan doa ats pelamin, boleh arange pose ngn op.. huu..

pendapat je tau ;-)

xora said...

ctfza: thanks..! takpe bagi pendapat. kita kena tukar2 pendapat baru best.. tu la, igt nak jumpa bridal tu, tanya pendapat diorang pulak kan? sama gak dgn OP. nak tanya pendapat diorang pulak.. sbab org yang bekerja dalam bidang ni, pengalaman diorang berbeza.. nanti kita update lagi :) thanks fza

Siti Hajar on October 13, 2009 at 8:21 AM said...

pada saya no.2 sebab majlis abang sy n kakak sy pun mcm tu..tapi masa duk atas pelamin tu pgl la mak ayah sedara2 pengantin salam2 n bagi telur.. jadi x dela nmpk mcm duk je atas pelamin tu..:)
majlis kawen sy nant pun mcm tu juga..

ShimaShimy on October 14, 2009 at 10:36 AM said...

za..aku punya no satu 1....lagi senang...lepas makan sama2 then tangkap gamba..best best...sya suka bergamba.hehehheh

Safia on October 15, 2009 at 12:29 PM said...

salam...

best entri ni. nk bg pendapat jgk la. pd majlis sy nanti, sy pn nk buat yn No. 1. sbb nk setelkan mkn beradab dan potong kek baru sibuk berposing. lama2 pn blh. tak ada la nk cepat2 ke acara seterusnya.

lps tu blh trus g wt out door..

setel~~

majlis yg ringkas dan cepat. (lama2 pn penat jgk nk melayan org senyum sana sini. hehe~~)

**ni pendapat sy sj. terpulang pd kamu**

have a nice day

salam~

xora said...

shima: ko memang la.. ko nak makan cepat kan?? i know yooouuu :P ko takut kitorang amik makanan pengantin ko kan?? :P

safia: takpe.. semua pendapat diambil kira.. kita kongsi2 kat sini :)

intanshaff on October 16, 2009 at 10:26 AM said...

buleh komen lg x?ngeheh,telambat;p.aku sokong no 2. pe kate ko suh MC bc biodata pengantin ngn detik pekenalan diorg mase pengantin kt atas pelamin,then bile abes bace,bace doa pule then turun makan.xdela rugi sgt sewa pelamin mahai2 tp gune kejap je.at least no 2 tu lame sket duk kt pelamin.bebaloi baloi sket bayor sewenyer ^_^

xora said...

intan: aku mula2 igt nak baca biodata masa tengah makan, tapi if kat atas pelamin pun kira ok gak kan? makan kang, bagi aje pengantin makan. sebab biasanya aku tgk, time org main kompang 2-3 lagu tu, masa pelamin dok atas pelamin, masa tu la semorang ke depan amik gambar. boleh2.. mekacih....

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates