30 October, 2009

Status Terkini DIY



Salam dan hai

Hari tu saya ada post tentang
bakul isi bawang yang akan dapatkan extream make over-- Konon la sangat..

Sudah beberapa hari fikirkan nak buat macam mana.

Nak beli kain satin ungu yang baru, amat la membazir.

Nak hias dengan bunga, pun dah tak tau camne.

Jadi tadi, masa tengah kemas bilik pengantin, fikir punye fikir, tetiba dapat idea yang takde la hebat sangat, tapi pada waktu tu, idea ni aje yang berjalan dan ada :P

Nak tau apa saya buat?

Saya balut bakul tu dengan alas dulang hantaran abang saya. Kemudian, recycle bunga hantaran belah perempuan (harap mereka tak perasan) pasal sudah saya serahkan pada K.Rina tapi dia tak mahu. Dia kata nanti buruk siku. Jadi tak tau nak buat apa dengan bunga hantaran ni, lalu saya biarkan elok kat bakul bawang ni.

Hasilnya??

Macam ni!


Hahaha. Dalam gambar nampak serabut, tapi tengok dengan mata, orang kat rumah kata cantik (atau mungkin mereka nak jaga ati saya?? :P) Harap jengketan kain tu akan tak ketara sangat bila bunga rampai diletak di situ. Maka saya anggap sesi menghias bakul bawang tu telah selesai. Sekarang nak buat bunga rampai.

Sebagai orang Jawa, tak sah majlis kalau takde berkat. Jadi, ayah dah amik keputusan nak bagi berkat kat saudara mara terdekat dan rombongan perempuan. Buat masa sekarang, dendeng dan acar buah memang dah lama siap tapi dendeng belum packing, cuma acar buah aje sudah dalam bekas yang comey ni.



Petang tadi, kawan ibu hantar kuih ni untuk jadikan menu tambahan..Makcik tu kasi 15 biji, jadi lepas potong 8 bahagian setiap 1, dapat dalam 120.


Pada waktu yang sama, ibu pun dah buat kek buah. Lepas masuk dalam peket comey ni, ada la dalam 200+ dapat.


Kemudian, sorang lagi kawan ibu bagi rempeyek. ada la dalam 250++.

Hai.. tambah lagi dengan menu tambahan yang memang ayah dah tempah, tak tau la macam mana setting dengan katerer.

Yang pasti, bila tengok semua menu ni, cuma satu perkara yang terlintas kat kepala saya

"typical Jawa"

Kalau tetamu datang, ditatang penuh..! Makanan kalau tak cukup dalam balang, di bawa keluar tin :)

Walau kadang-kadang penat, tapi seronok juga :)




30 Oktober 2009

0 comments:

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates