24 September, 2010

Idea Guestbook yang Mudah & Murah


Salam dan hai

Lepas saya masukkan post tentang
buku tetamu saya yang idea asalnya adalah buku thesis, banyak emel saya terima bertanyakan tentang harga binding, jenis kertas, warna kulit dan idea berkenaan buku ini. Ada juga bertanya kat mana nak beli bongkah kayu tu, macam kat post saya. Tapi saya pun tak tau nak beli kat mana pasal saya beli masa pameran. Tak terfikir nak tanya syarikat apa.

Tapi tak apa. Pada mereka yang berminat nak buat buku tetamu dengan konsep yang sama, kamu boleh pakai idea sendiri tanpa melibatkan bongkah kayu tu. Kamu boleh buat macam kat bawah ini.


Sumber: Google images

Rasanya segala bahan di atas ni, boleh dibeli di mana-mana kedai barangan hiasan. Hias ikut kreativiti masing-masing.

Seperkara yang saya perlu tekankan dan ingat disini, pada hari majlis amat jarang sekali tetamu akan selak muka depan buku tetamu kamu kerana kebiasaannya, buku tetamu ni akan dibiarkan terbentang dimuka surat yang belum bertulis atau muka surat terakhir ditulis oleh tetamu sebelum kamu. Jadi tidak berbaloi untuk kamu rasa tertekan tentang design kulit buku kamu. Pilih rekaan kulit buku yang cantik pada mata kamu kerana yang akan simpan dan yang akan belek-belek, kamu orangnya (..Dan mungkin OP yang amik gambar buku tetamu tu sebelum majlis bermula). Jadi jangan pilih ikut apa yang kamu fikir orang akan nampak cantik. Ini buku tetamu kamu, jadi kamu yang perlu tetapkan. Pilih ikut pilihan dan citarasa masing-masing, paling penting, biar kena dengan belanjawan yang kamu telah tetapkan.


Boleh punya! Selamat mencuba dan berekperimentasi!

24 September 2010

10 comments:

sharifuddin N shakina on September 24, 2010 at 9:13 AM said...

yeay..kina pun nak diy guest book..tq 4 da info..>_<

Qaseh Qidzizie on September 24, 2010 at 9:34 AM said...

Yeahhhh..lebey jimattt!!!!

shidasyakirin on September 24, 2010 at 9:49 AM said...

rasanya tetamu lebih teruja nak tgk ucapan tetamu lain..hehehe
anyway thanks idea awak tu memang best!!

Bai on September 24, 2010 at 11:15 AM said...

aah ah jimat. tanda tangan yang kat potret tu best gak kan xora kalau buat.... macam2 dalam kepala =D

mysarah on September 24, 2010 at 12:34 PM said...

sangat setuju! guestbook akan sentiasa terbukak jer. so isi dalam sangat penting.

kulit pown kena cantik jugak sebab kita akan simpan sampai bila2 ;)

Hana on September 24, 2010 at 3:34 PM said...

ske guest book yg de pic kt dalam by mr fiance sy mahu yg simple je.. so simple je la jadinya..

masmOna on September 24, 2010 at 11:34 PM said...

oh thanks xora. betul juga tuh, janji cantik di mata kita =). tp risau gak guest book menjadi hancur (i mean dah comot) selepas habis majlis wuu -_-

kwpang on September 26, 2010 at 5:53 PM said...

the guest book really nice from outside, i want to see the inside also la..

bUnGA CinTa on October 4, 2012 at 1:25 AM said...

nak tnye..guestbook tu bley dpt kat mne?dah mmg ade jual kat kedai or kte kne buat sendir?kalau buat sendiri kertas untuk kulit pkai ape?

Xora on October 12, 2012 at 8:29 AM said...

rasanya kat kedai2 cam memory lane ada lebih kurang camni. kalau rajin dan ada kesabaran pun blh bt sendiri. tak silap saya, kulit buku boleh pilih yg jenis keras sikit, then boleh balut dengan kain. tapi sebelum tu kena letak span dulu, baru gebu. tak silap cam tu, masa saya tengok online kat youtube org bt guestbook

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates