05 January, 2011

Idea Wedding Feather



Salam dan hai

Perkongsian idea praktikal.

Rujuk semula post pelamin pakai lampu bulp {
Post}.

'Kahwin'kan konsep ini dengan bulu-bulu ini.


Maka jadi la seperti ini!





Kalau nak terapkan konsep yang sama pada keseluruhan majlis, mungkin idea dibawah boleh.

Untuk flower girls atau pengapit


Aksesoripengantin


Buah tangan


Kad jemputan


Rozek


Centerpiece






Arch


Bunga manggar


Bunga tangan


TQ tag


Meja buku tetamu



dan akhir sekali-- kek pengantin


Semua gambar adalah ehsan google images


OK, mungkin kek tu berlebih-lebihan sangat :P

Tapi korang dapatkan idea wedding feather ini macam mana. Seimbangkan penggunaannya. Biar sedikit-sedikit diterap, tapi ketara.




5 Januari 2010

13 comments:

Lala on January 5, 2011 at 9:04 AM said...

nice idea! laen dari laen!

Cik Una on January 5, 2011 at 9:18 AM said...

cantik..tiba2 dpt idea utk bunga tgn..tp mana nk cr feathers tu....any idea sumber utk dpt kn ia?

p/s: blog awk besh..boleh jd sumber ilham utk masa akan dtg.. :)

LisaLisut on January 5, 2011 at 9:53 AM said...

hehe.thanks Xora. I br nk pk nk buat ape dengan feather fans yg dh terbook. idea rozek,bungga manggar by feathers tu menarik!

anyway, sll u buat tips pasal deco ideas etc, tp bole tak i nk request dr u untuk buta post info pasal masa nikah, sllnye duit kene prepare utk tok kadi,saksi semua kan,siapa yg kene sediakan ek? pihak lelaki ke perempuan? then mcm mana /ade cara x the proper way to give the money to them(of cos la letak dlm sampul nmpk molek sikt kan). sllnye jumlah nye dlm 100 above ke?roughly figure pn takpe.hehe

u ade experience.hope u can share ye :)

sorry panjang betul soalan.hehe.thanks :)

thanks.

Rai on January 5, 2011 at 10:03 AM said...

creative la u ni. dats y i suka singgah cni.

farahfatihah on January 5, 2011 at 12:42 PM said...

semuanya bulu2....lain dari yg lain..tp kalau kena tiup angin takut beterbangan plak lagi2 bulu2 yg halus2 tu =)

Xora on January 5, 2011 at 1:10 PM said...

Lala: kalau nkkan kelainan kan?

Una: terima kasih sudi singgah blog saya :) *saya pun tak tau mana nak cari bulu2 tu.. mungkin ada, kena rajin jalan

Lisa:jawab kat sini aje boleh kot kan? Duit upah nikah tu, biasanya dalam surat permohonan nikah (ni Selangor, negeri lain saya kurang arif sama atau tak) dah tertulis upahnya RM 160, kalau tak silap. Diserahkan pada tok kadi dan tok kadi yg akan bahagikan kepada saksi selepas majlis. Rasanya, duit tu disediakan oleh pengantin lelaki. Xde cara diajar untuk serahkan wang tu. Ada kes pengantin sendiri lupa nak serahkan duit. Cuma biasanya, seeloknya, duit tu pengapit lelaki yg pegang psal takut pagi nikah pengantin lelaki dah kalut, then lepas akad nikah, dah baca doa bagai dah dah sain segala borng, masa nak salam tok kadi ucap terima kasih, selitkan sekali angpow tu dalam salam.rasanya tak perlu la nak cakap, "Pakcik, ni duit upah". Kita sama2 kita faham sudah la.

Rai: terima kasih :)

Farah: rasanya kalau kena dgn cara dan bahan, takde masalah kot kena tiup2

LisaLisut on January 5, 2011 at 1:26 PM said...

thanks Xora :)

ElyaElmo on January 5, 2011 at 2:15 PM said...

xora...rajinn laaa fikirkan idea2 best2..hihi

R-YuzSha on January 5, 2011 at 8:50 PM said...

wow... cantiknyer... good idea..

cerita-gadis-ini on January 7, 2011 at 8:49 PM said...

great idea..sgt lain dr yg lain...suke2...

LyA SaFaR on February 27, 2011 at 6:44 PM said...

cantik..lya laks tgh dok nk cr feather fan masa dok kt pelamin t..maner nk beli eak...coz igt x mo sewa.huhu..gedik la lya nie..hahhah

Pesona Cinta Andaman by Jue on February 16, 2012 at 8:57 AM said...

mana nak dapatkat bulu2 tu ye,kat mn ada jual?

Xora on February 17, 2012 at 8:24 AM said...

cuba tgk kat nilai 3 atau kedai SSF

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates