18 January, 2011

Guestbook Ala CSI


Salam dan hai

Teramat tak sempat nak mengarang post sekarang. Super tak sempat. Tapi InsyaAllah, saya takkan biarkan blog ini hidup segan, mati tak mahu. Cuma, mungkin kekerapan mengarang tu ada tenggelam timbul. Jadi pada mereka yang mungkin saya lambat balas emelnya, minta maaf ya. Saya akan balas, cuma soal lambat atau cepat sahaja.

Post kali ni, masih perihal buku tetamu atau guestbook.

Tak tahu nak kasi tajuk post ini apa. Jadi guna perkataan CSI psal dalam cite CSI selalu amik cap jari :P

Cara paling mudah.

Sediakan kertas putih, kalau size A4 pun tak apa tapi kalau nak paling besar, terpulang. Tapi kena fikirkan tentang papan kayu untuk lapiknya dan beberapa perkara lain. Kalau buku, cuma binding menjadi buku, dan siap!

Boleh sediakan lukisan berupa pokok. Sediakan beberapa warna atau mungkin satu warna sahaja memadai (ikut pada baget dan rancangan), kemudian tetamu cuma perlu calitkan ibu jari mereka dengan dakwat tu, lalu lekatkan sahaja di mana2 ranting yang mereka berkenan.





Deko mudah di meja tetamu pasal cuma perlukan tisu untuk tetamu bersihkan jari, beberapa batang pen dan dakwat cap jari ikut warna pilihan kamu (saya tahu ada nama lain untuk material ini tapi tak tau hehe) untuk calitkan di ibu jari masing-masing.

Mungkin buku tetamu ini kurang dapat sampaikan pesanan lebih personal, tapi teknik ini lebih segar dan tetamu cuma tekatkan ibu jari mereka di ranting yang mereka nak, siap! Tak perlu bagi ucapan pasal kadang-kadang, nak fikirkan ucapan secara spontan, tak terfikir sudahnya! Cepat dan mudah, tak ada la sesi orang beratur panjang-panjang lagi.

Paling best, pengantin pun ada tempatnya!


Tapi kalau dalam konteks majlis orang Melayu, rasanya sedahan pokok aje tak mencukupi rasanya :P Kena buat beberapa puluh pokok mungkin?!

Paling seronok, si sekecil pun dapat ambil bahagian!



Kalau nak asing-asingkan kertas ikut kepada kategori tetamu pun boleh.



Apa-apa pun, gunakan kreativiti masing-masing ok?! Nah tiada alasan untuk tak sempat sediakan buku tetamu!

Semua gambar adalah daripada sumber: Etsy.com

18 Januari 2010

17 comments:

Lala on January 18, 2011 at 9:04 AM said...

comeynyer!! nak buat!!!!!!hehehe

aini on January 18, 2011 at 9:09 AM said...

haha..memang best idea nih..penah ternmpk kat fb kawan sy..ingat nak tiru gak tp tak tau mana nak dapat lukisan pokok tu..hehehe

"cikkin" on January 18, 2011 at 9:13 AM said...

wah..menarikk!!

LisaLisut on January 18, 2011 at 9:41 AM said...

wahhhh idea baru lagi menarik!!! bagus betul cik xora!

~~zaa~~ on January 18, 2011 at 9:42 AM said...

one of my friend guna idea ni..dia kawen oct lepas tapi dia tak guna gambar ranting bagai. just a blank white paper tapi cute sangat!

LittleSunshine on January 18, 2011 at 10:22 AM said...

eee..sgt unik....nk buat....!!gn cop jari..tomei la..

nuraitul on January 18, 2011 at 11:01 AM said...

cantik..mcm2 cara org wat skang kan nk the big day tue memorable..btw..tq sis..sume ilmu dri sis nie sy smpn utk big day sy nnti.. :)

farahfatihah on January 18, 2011 at 11:33 AM said...

mmg bestlah idea gusetbook ni....kalau jumpa b4 kawen ari tu mmg dah buat hehehehe

Maryam Fatanah on January 18, 2011 at 11:33 AM said...

seriously cute...xpernah terpikir pon nk buat mcm ni

cik senah on January 18, 2011 at 4:24 PM said...

Hermm.. menarik kann..? jimat masa.. tetamu pun tak yah beratuq pjg2 kat guestbook table..

Dan, kalau perasing ranting2 pokok tue ikut kategori (keluarga, kawan2, jiran tetangga dll).. lagik besh..! Leh boh dalam frame jer.. dan...buleh hiaskan dalam umah nnt (boh kat living room pun cantik..bila berehat2 kat atas kusyen.. tersenyum2 tgk ranting2 pokok dalam frame..hehe)..

Beshnyaaaa.. macih nohh kerana berkongsi... :)

mrs leona faye on January 20, 2011 at 6:37 PM said...

salam Xora...just nak cakap, i link ur blog to my blog...as my reference...your blog has been my FAVOURITE WEDDING BLOG...i suka ur writing style...humble yet friendly and so informative..:-)

Nadiela on January 20, 2011 at 10:14 PM said...

waaaa unik... nak try buat la mase majlis kawen nnt... thanx xora :)

HanHan on January 21, 2011 at 11:40 PM said...

Very2 creative!Thanks for sharing :) And minta izin share link ya.do visit craftsfrenzy.blogspot.com..baru nak berblogging again.. :)

My Big Day on January 22, 2011 at 5:45 PM said...

darl, its nice... thanks a lot!

Cik iLLa on January 22, 2011 at 8:22 PM said...

its nice darl... heeee tp ade masa ke nak buat nih... hurmm

nuruljannah sukhri on January 23, 2011 at 3:11 PM said...

comey nyer...mmg kreatif..

BLuRpL3 on January 5, 2012 at 9:08 AM said...

sangat kreatif =)

do come, visit & be our follower at http://blurplediary.blogspot.com/

do keep in touch =)

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates