17 August, 2009

Rose Pomander Ball


17 Ogos 2009

Salam dan hai..

Dah lama beli kertas ni untuk DIY bunga bulat-bulat.. Tengok kat internet banyak yang DIY carnashian.

Tapi nasib baik jumpa blog NaddyNad. Dia tunjukkan video cara buat benda ni, siap video lagi.

Boleh klik disini:
Percubaan pertama memang kekok. Walau dengan bantuan video, tapi masih belum dapat flow lagi. Tapi cuba punya cuba...

Maka hasilnya begini



Leka-leka buat, dah dapat hampir 10 kuntum dalam masa 20 minit.


Tapi masih belum kemas. Bunga tu memanjang ke bawah. Saya nak buat dia kembang ke tepi.

Rancang, nak digantung kat pintu masuk dewan. Saje nak tambah dekorasi pada dewan tu. Kena beli polisterin yang bulat-bulat tu juga!

Takpe. Practice makes perfect!

7 comments:

laling said...

aku tgk chantek je...tp kalo da kerap buat, akan lg cantek kot.. x pe... go go laling!

xora on August 17, 2009 at 8:43 AM said...

Woo.. Laling, ko telah menjadi pengkomen yg sebelum ni adalah silent reader ku! :P nak kembangkan ros tu bagi kembang semangkuk lagi .. nnt aku bagi kat ko ye sekuntum dua, buat hiasan meja opis

naddynad on August 17, 2009 at 9:58 AM said...

xora : ok dah tu...tp mungkin kalu awk pakai 'crepe paper' lagi jadi rasanya...sbb crepe paper lagi lembut...cuba lah

xora said...

Nak dapat crepe paper murah-murah dalam bundel nk cari kat ne ye Nadd?? saya pakai kertas ni pasal murah n fabrik dia mmg dah ada keronyok2, jadi lipat byk kali pun tak nampak (trial pertama amat sedih, asyik bunga aje sbb tak berjaya:P)

naddynad on August 17, 2009 at 4:47 PM said...

xsure la wak..tp crepe paper yg kite beli ni 50sen satu...kat kedai alat-alatan pengantin mesti ada jual punya...

NisS^ImmEr on August 17, 2009 at 7:01 PM said...

crepe paper kat kedai stationary pun byk.. satu lg cara pakai tisu pun bleh.

Miss Shareeda on August 17, 2009 at 9:42 PM said...

hehe.. saya pon ada buat kat latest entry.. jemput la tgk.. heheh

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates