30 June, 2009

Hargai Seadanya


Salam

Dalam sesuatu hubungan, dah cukup bertuah kalau kita dapat 80% apa yang diperlukan dan menerima kenyataan memang payah nak dapatkan 20% apa yang dikehendaki. Percaya lah, memang terdapat godaan dalam hidup di mana berjuta-juta lelaki dan perempuan yang kita jumpa mampu memberikan kita 20% yang kita kehendaki.

Dalam perjalanan hidup, kita mesti akan jumpa orang yang lebih menawan atau memahami. Lebih sensitif. Lebih serasi. Mungkin lebih kaya juga. Lebih segala-galanya dari si dia yang sudah ada disisi kita. Mungkin juga akan jumpa dengan orang yang akan lebih menghargai dan tergilakan kita daripada pasangan kita sendiri. Di sini la mulanya destinasi memburu 20% lagi. Mula la upacara membanding-bandingkan. Contoh, kalau pasangan kita pendiam, kita mungkin terasa teruja berjumpa dengan kawan yang bijak berbual, petah menasihati, berkongsi lagu kesukaan, filem kesukaan, makanan kesukaan. Mula la kita kata "where have you been all my life?"

Ye, mungkin kita dah jumpa 20% apa yang kita nak.

Tapi berbaloikah buang 80% yang kita dah ada?

Jangan jadi seperti penumpang LRT yang termenung tengok pemandu di jalan raya, memikirkan betapa bertuahnya pemandu yang tak perlu bersesak di dalam LRT, tanpa ada risiko kaki kena pijak dengan heels (sakit ooooh, saya penah kena dengan jantina yang berperangai songsang). Sedangkan yang membawa kereta tu pulak terfikirkan, "bestnya kalau ada driver macam boss aku". Boss mereka pulak mengomel di dalam kereta-- sebab mereka takde helikopter peribadi yang akan mendarat dibumbung opis.

Ketamakan membabi buta memang membawa kehancuran. Tak perlukan kertas kajian bertahun-tahun untuk membuktikannya.

Ketamakan manusia memang boleh menyerlahkan sifat kebodohan yang nyata dan tak berlapik. Disebabkan ketamakkan ini, ramai antara kita hidup dalam penafian yang jelas dan tak perlu disuluh. Dalam silap yang kita izinkan. Merelakan diri menjadi yang hadir dalam gelap. Redha kononnya membiarkan kewujudan menjadi rahsia, yang disembunyikan. Terasa diri agung dengan pengorbanan yang diberikan demi kebahagian yang diharapkan dikemudian hari. Tapi bila terdetik persoalan; sampai bila? Mungkin sedikit romantik, tapi pathetic yang amat. Boleh berjuta kali yakinkan diri, anggapkan itu kisah cinta agung, yang memang hanya dia yang dicari selama ini-- cinta sejati kurniaan Ilahi. Maka harus menelan hempedu sebelum menghirup madu.

Ye, bukan tempat saya untuk memutuskan berbaloi atau tidak berbaloi pengorbanan dan penantian tu. Kau boleh tunggu dan lihat hasilnya. Tapi jangan la kau junjung harapan berdasarkan case study;"oh, ada kawan kepada kawan kepada kawan kepada kawan kepada kawan aku, dulu dia bercinta dengan boyfriend kawan dia senyap-senyap. Lepas diorang clash, dia couple dengan lelaki tu dan sampai skrang diorang happy". Ini lah silap kita. Fantasi dengan ceritera kebahagiaan orang lain, dengan harapan jalan cerita yang sama akan terbentang untuk kita. Mungkin pembukaan dramanya sama, tapi penamatnya belum tentu, budak! Oh, tapi usah biarkan cakap-cakap di atas halang kau untuk amik risiko yang kau cita-cita kan. Kau bertanggungjawab atas tindakan kau. Percaya lah, kalau pun kau tak dapat apa yang kau nak, kau akan dapat pengalaman yang tak ternilai harganya.

Saya juga pernah menjadi manusia tamak haloba. Ketamakan berleluasa sebelum saya sedar sifat tamak tu tak bawa saya ke mana. Tapi saya tak nafikan, orang tamak tak sentiasa rugi. Ada untungnya. Tapi untungnya tak lama. Untungnya sekali banyak, tapi pasti terputus. Benda yang tak diberkati memang tak akan kekal. Rasa rugi kan?

Entri ini tidak ditujukan pada sesiapa. Sekadar berkongsi kisah blogwati seperti saya. Peringatan buat diri saya sendiri di kemudian hari. Sungguh kali ni saya tidak meracau. Saya tulis dalam keadaan tenang sambil minum susu Anlene dengan harapan tulang saya tak reput sebelum 50 tahun.

Sebab pengalaman saya mungkin sama seperti kamu --BUT I wouldn't change anything in my life, I just want to live my life now and let bygones be bygones and make sure I live in the future the right way.


So the next time before you want to talk about what you want, you have to appreaciate what you have.


Be careful in deciding between what you WANT and NEED in your life


0 comments:

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates