10 August, 2011

Pengalaman 38 Minggu Saya







Salam dan hai

Post terakhir saya : hampir seminggu yang lalu.

Aih, kenapa la ni kan? Lambat benar nak letak post terbaru. Kadang-kadang rasa bersalah pula bila tengok pelawat kat blog ni sentiasa ada. Walau jumlahnya kadang-kadang dalam 3-4 orang sahaja dalam satu masa, tapi bila sudah tak kemas kini seminggu, masih ada yang sudi menjenguk, rasa bersalah la pulak.

Ramai sebenarnya yang emel bertanyakan tentang kandungan saya. Mungkin kerana saya jarang-jarang meletakkan cerita tentang perjalanan saya dalam blog ini. Entah, kurang pasti daripada mana nak dimulakan sebenarnya. Memandangkan usia kandungan sudah genap 38 minggu dan semalam doktor kata, kepala baby dah engaged *takut!! , maka rasanya boleh kot saya kongsikan serba sedikit perjalanan sepanjang tempoh mengandung saya secara ringkas.

1. Mengidam

Alhamdulillah, saya tiada mengidam yang bukan-bukan, semua boleh dicari, cuma bezanya, ada apa yang saya idamkan, diluar musim. Ada juga yang hati saya beria-ria untuk masak sendiri, tak ingin yang dibeli. Perkara pertama saya mengidam adalah cempedak goreng dan malangnya masa tu, cempedak belum bermusim. Jadi kena tunggu sampai ada. Kemudian mengidam bubur lambuk. Ramadhan jauh lagi masa tu, jadi nak tak nak, saya cari resepi dan kena masak sendiri. Mee soto juga begitu, kena masak sendiri baru saya puas hati. Apa lagi ya, kueh teow basah masak sendiri, blueberry cheesetart masak sendiri.

Tapi antara yang paling pelik saya mengidam, bila saya mengidam nak makan kek oren ibu saya. Spesifik kek oren ibu, semata-mata, saya lalu luar pejabat saya yang baru dicat dan entah macam mana, otak saya mentafsirkan bau cat tu sebagai bau buah oren. Jadi ibu kena masak kek oren tu, tapi ibu kata, saya bukan mengidam makan, tapi mengidam bau. Jadi dia kena masak panas-panas, sementara masih ada baunya. Memang betul, saya cuma makan sekeping aje, tapi saya duduk sahaja depan kek tu untuk baunya.

D pun kena tempias mengidam saya. Dia mengidam lasagna dan cendol. Lasagna bukanlah menu yang saya suka buat pasal leceh, tapi disebabkan D ngidam sangat-sangat, asyik bagi hint pasal lasagna aje, jadi buat la untuk dia.


*ni gambar lama. Masa ni kami masih bercinta lagi. Kali pertama buat lasagna, tak berapa menjadi, tapi D sangat-sangat suka walau dalam hati saya, kata takmo buat lagi pasal leceh

Cendol ni lagi satu masalah. Entah apa dia nak sangat makan cendol masa tu. Nasib dia tak minta cendol popular kat Pedas tu!

*Ni pun gambar lama masa bercinta dulu. Sanggup gi Pedas semata-mata untuk cendol aje!!

D nak cendol mamak, tapi kedai mamak tu pulak tutup. Jadi dia kena berpuas hati makan cendol melayu. hehe. Muka D mencuka aje masa tu :P

2. Alahan, Kondisi dan peel

Alhamdulillah, saya tiada alahan. Tiada juga mual-mual di waktu pagi. Sihat walafiat dengan izinNya. Masih meneruskan aktiviti seperti biasa. Cuma masa bulan ke 6 kandungan, saya tak boleh makan makanan berminyak selama seminggu. Bila makan, terus muntah. Tapi lepas seminggu tu, boleh sahaja makan sampai berminyak-minyak Hehe.

Masa awal-awal mengandung, saya amat suka tidur petang. Tapi pasal masa tu masih tinggal di rumah ibuayah, jadi ibu selalu tak kasi saya tidur petang, takut jadi habit.

Satu-satunya sakit yang saya kena sepanjang mengandung ini adalah kejang kaki, bermula pada usia kandungan masuk 7 bulan. Memandangkan saya tak pernah kena kejang kaki, jadi saya tak tahu apa yang berlaku. Nasib D ada pengalaman masuk PBSM masa sekolah dulu, jadi dia tahu apa nak buat. Dia yang tolong urutkan. Memang hampir setiap minggu, mesti akan kena sekurang-kurangnya sekali kejang kaki, sampai saya takut nak tidur malam. Biasanya, saya terus jerit sahaja kejutkan D, dan dia dalam mamai-mamai yang akan urutkan *saya sambung tidur hehe. Tapi pernah juga bila dia terlalu penat, dia cuma pakai kaki dia untuk tegakkan kaki saya, Tapi malangnya, dia tersilap kaki yang kejang. Jadi marah sikit disitu. Pernah juga cuba tips pakai stoking tutup sampai lutut masa tidur, tapi tetap tak berjaya. Sekarang alhamdulillah sudah lama juga tiada serangan dan harap-harap, tiada lagi.

Saya amat bersyukur dalam tempoh kehamilan ini, saya masih ada tenaga nak buat itu dan ini. Walau dalam tempoh saya mengandung, kami sudah mula sibuk dengan pelbagai urusan untuk masuk rumah baru, tapi alhamdulillah, saya syukur sangat-sangat, badan saya tidak lemau. Masih larat nak buat kerja rumah serba sedikit kecuali vakum dan mop rumah--terima kasih Yayang tolong B hehe, masih larat nak memasak untuk D. Cuma D aje tak mo bawa saya gi jalan-jalan shopping, takut terberanak tengah jalan katanya T.T Pergi shopping pun di luar KL dan dekat-dekat sahaja. D imun dengan teori : kalau nak senang beranak, banyakkan berjalan. Dia tak termakan dengan kata-kata tu.

Alhamdulillah, kaki saya tak bengkak. Kurang pasti apa penyebabnya; mungkin ketinggian saya kot? Entah, tapi tak bengkak jadi tiada la gambar kaki bengkak dalam rekod. Sekadar gambar perut saya aje yang nampak perubahan.

Daripada ini --18 minggu (4 bulan+)


kepada ini --23 minggu (5 bulan+)


Sehingga ini-- 38 minggu (9 bulan+)



Bila dah masuk bulan ke 9 ni, baru mudah terasa penat. Memang patut la kan, dah nak bersalin pun InsyaAllah. Cuma, saya dalam sarat-sarat macam ni pun, peel yang luar biasa saya adalah amat suka cuba resepi baru. Saya bukan seorang yang suka memasak, saya memasak hanya jika perlu; lapar, nak bawa balik Serdang atau tetamu nak datang. Tapi sejak mengandung ni, suka amat cuba resepi baru, walaupun tidak la sedasyat mana. D selalu marah, pasal dia takut saya penat sangat, tapi masa nak masak tu tak penat, dah masak baru rasa penat.

Cuci mata jap hehe. Ni sahaja gambar yang sempat saya ambil pasal nak hantar laporan memasak kat Myresepi.com tu.


Udang goreng masak brokoli --kot??


Sotong sumbat


Nasi Tomato


Nasi Makaroni


Menu macam pagi raya aje kan?! Nasi impit kuah lodeh, kunyit terlebih nampak cam kari!


Ayam tandoori dan kuah dal (sumber) tapi pakai roti pita siap :p


Apam polkadot yang gagal jadi polka dot. jadi garis-garis aje pasal besar sangat saya titikan polka dot nye. Inti pun terkeluar pasal banyak sangat hehehe. Tapi gambar tu sebelum kukus, memang nampak cantik.

3. Membesar dengan jayanya

Bakal ibu dan bayi, kedua-duanya membesar dengan jayanya. Haha.

Berat sebelum berkahwin = 61.3 kg
Berat sekarang 38 minggu = 77.6 kg (+16.3kg)

Tapi macam yang saya pernah kongsikan dalam [
Post] yang ini, mungkin kerana rangka badan saya besar, jadi tak terlalu ketara tumbesaran yang berlaku. Saya masih muat memakai seluar jeans saya sehingga bulan ke 6. Saya cuma mulakan aktiviti beli baju mengandung bila ibu kata "Apasal ko buruk sangat sekarang? Beli la baju mengandung" dan kawan baik saya Fieza kata "Haah, ko selekeh sekarang. Aku pun mengandung gak dulu, tapi tak selekeh cam ko", terus saya beli baju-baju baru.

Memang memasuki bulan ke enam dan ke atas, tumbesaran bayi (.. dan ibunya juga) memang amat cepat!


*Lihat perutku.. bulat kan?? Ni masa kandungan 35 minggu

Berat bayi 38 minggu : 3.3 kg

Tapi orang selalu kata "Keciknya perut ko". *tutup telinga baby


4. Rancangan Berpantang

Saya memang teruja juga nak mengharungi tempoh berpantang ni. Banyak komen positif dan negatif yang saya dah baca dan dengar, tapi saya tetap nak laluinya sendiri. Walaupun saya berpantang ketika semua umat islam menyambut hari raya, tidak apa. Yang penting, semua aktiviti yang disusun oleh ibu, saya dapat lalui dengan hati yang rela InsyaAllah. Memandangkan kali terakhir ibu berpantang tradisional pun 27 tahun lepas *ketika melahirkan saya. Adik saya ibu kena buat C-sec jadi cara pantangnya berbeza* jadi banyak perkara yang ibu dah lupa.

Nasib ada rujukan daripada Internet ni :
Kak Engku Bidan Bersalin, jadi semua isi-isinya yang penting, saya cetak dan beri pada ibu untuk rujukan dia.

Ibu daripada awal lagi sudah melarang saya menjahit (mungkin dia terlupa, yang saya tak pandai menjahit, apatah lagi berminat menjahit --kecuali jahit manik bling-bling pada baju), apatah lagi membaca. Pendek kata, apa-apa yang menggunakan pemikiran secara kritis dan kreatif adalah digalakkan untuk dielakkan, lalu ibu cakap "Ko jangan nak update blog nanti" --Haaappaaa???!!! Maka, rasanya besar kemungkinan tak dapat nak kemas kini blog. Tapi tak apa. Saya rasa, mungkin saya perlu buat beberapa draft terlebih dahulu dan jadualkan sahaja untuk penyiaran, kan??

5. Pemeriksaan kesihatan

Saya memang tak pernah rekodkan tarikh saya period kerana period saya alhamdulillah memang sentiasa teratur. Cuma dua bulan sebelum kahwin sahaja, baru saya simpan rekod--tu pun lepas kawan-kawan saya bebel suruh saya simpan rekod. Tapi saya cuma ingat-ingat lupa sahaja, tak pernah catat kat mana-mana. Ada yang cadangkan amik asid folik bagi menggalakkan kehamilan, tapi teori saya masa tu, asid folik akan jadikan saya gemuk, jadi saya tak mahu amik risiko tu sebelum kahwin.

Masa saya nikah dulu, saya baru habis period dan saya sempat period sekali masa bulan November tu. Masuk bulan Disember, D yang tanya saya period atau tak masa nak solat Maghrib--masa ni dah tak simpan rekod pasal malas jadi saya pun tak pasti. Akibat orang yang tak pernah simpan rekod dan tak tahu nak buat perkiraan kitaran haid, jadi saya pun biarkan sahaja walau dah lewat *agak aje dah lewat, sedangkan nak kira pun tak tau, . D tanya saya lewat ke, tapi saya yakin kata tak -- malu nak ngaku kat dia yang saya tak pandai kira. Hehe. Bila saya cerita pada kawan-kawan rapat, mereka desak saya buat ujian kehamilan, walau saya rasa macam tak perlu *dan sedikit kedekut pasal tak mahu bazir beli benda ujian kehamilan tu untuk dikencing haha. Tapi akhirnya saya buat juga -- selepas bertangguh beberapa hari pasal terlupa. Hehe

Reaksi kali pertama melihat ini.



Menangis? -- Tak
Telefon suami? -- tak
Bagitau ibu-- tak


Saya lapar, jadi saya terus gi dapur amik nasi. Itu la perkara pertama saya buat.
Kemudian masa makan nasi tu, baru terfikir, "Biar betul. Nanti nak buat ujian lagi sekali la."

..dan saya tak buat pun pasal saya kenyang makan nasi, jadi saya tidur. Tapi saya sempat MMS kepada seorang kawan rapat, dia yang mencadangkan untuk pergi ke klinik bagi dapatkan khidmat nasihat susulan.

Iye, mungkin cerita mendapatkan khabar kehamilan saya berbeza dengan ibu mengandung yang lain. Tapi begitu la ceritanya. Tiada tangisan air mata, berpelukan suami isteri, atau mana-mana adengan drama melayu diwaktu petang. Saya cuma rasa lapar dan mengantuk.

Esok harinya, baru saya bagitau ibu saya. Dia tak kasi saya bagitau siapa-siapa dulu kecuali D, sehingga melepasi trimester pertama. Memandangkan saya memang tiada simptom perempuan mengandung, memang tiada siapa mensyaki. Ayah dan abang-abang saya tahu pun ketika saya dah 3 bulan.

Tapi untuk beritahu D, saya berikan kejutan untuk dia. Memang rezeki agaknya, tanpa perancangan, saya rasa tiada waktu lebih sesuai dan romantik untuk beritahu dia berita ini selain ketika kami bercuti di Cyberjaya [Post]. Saya siap rakam video macam mana saya memberitahu D dan macam mana reaksi dia. --Tapi tak dapat nak upload pasal blogspot bengong!!!!

Pada minggu ke 9 kehamilan, saya daftar pemeriksaan kesihatan di Poliklinik Kesihatan Daerah Seri Kembangan, memandangkan masa diawal tempoh kandungan, saya masih tinggal di rumah ibuayah. Walau sekarang sudah tinggal di Bangi, saya tetap ke sana. Sekurang-kurangnya boleh melawat ibu ayah dan cium Mikail.


*Muka bosan hari-hari kena cium

Saya selesa disini, walau pesakit memang ramai.


* Ni sebelum klinik dibuka. Tapi ni bukan pesakit sakit puan, ni pesakit biasa. Kaunter asing-asing.

Tapi kalau sampai awal, tetap dapat nombor awal

*Sukses...

Tapi memandangkan saya nak bersalin di hospital yang dicadangkan oleh pihak HR tempat saya bekerja, jadi saya ada dua pemeriksaan kesihatan sekaligus; satu di pusat kesihatan dan satu lagi di hospital yang dipilih. Walaupun doktor hospital bagitau saya tak perlu lagi pergi ke pusat kesihatan, tapi saya teruskan juga pasal di pusat kesihatan ada ujian hemoglobin, tapi di hospital tu tiada. Lagipun, pergerakan jantung anak pun ada dicatat dalam buku, jadi mudah untuk orang biasa macam saya ni faham.

Saya pernah buat full scan 3D di Klinik An-Nur Bangi sekali sahaja masa kandungan mencecah 7 bulan. Sebabnya? Orang buat, saya pun nak buat, walaupun lepas tu tengok CD tu sekali sahaja. Terbang RM200. Masa scan tu, tak terfikir nak tanya apa. Tengok sahaja la doktor terangkan. Sampai jantina anak pun tak tanya, doktor yang tanya kami nak tau tak jantina bayi. Tapi doktor tu kata, sepanjang dia kerja ni, dia dah pernah kena uji banyak kali. Dia pernah scan memang nampak jantina lelaki, tapi tup-tup keluar, perempuan. Dia nasihatkan, Kun fa ya kun. Setinggi mana pun teknologi, kalau Allah mengkehendaki sesuatu jadi, maka jadilah ia. Jadi, saya dan D cuma amik pendekatan sediakan nama untuk kedua-dua jantina.

Kemudian pergi ke Sendayan, tapi bukan untuk tujuan scan, tapi nak khidmat nasihat. Doktornya kawan sekolah saya dan dia memang bagi penerangan seterang-terangnya pada saya, baik daripada ketinggian rahim, tekanan darah, hemoglobin, degupan jantung baby sampai la tanda-tanda nak bersalin. Saya selalu merujuk pada dia setiap kali lepas pemeriksaan pasal saya tak tahu nak tanya soalan apa pada jururawat atau doktor yang bertugas. Dalam rutin sibuk dia, masih sempat dia menolong saya daripada segi khidmat nasihat. Kawan sendiri, memang lain rasanya.

Di Pusat kesihatan, saya memang jarang jumpa doktor. Tak tahu la saya seorang macam tu atau memang semua orang macam tu. Saya cuma jumpa sekali masa minggu ke 17 dan tiada lagi selepas itu, sehingga la minggu ke 37, baru jumpa semula dan dijangka kena jumpa doktor setiap minggu sehingga bersalin. Saya scan pun cuma 2 kali sahaja sepanjang tempoh pemeriksaan disana - Minggu ke 17 tu dan masa minggu ke 37. Cuma di hospital sahaja yang memang sentiasa scan setiap kali jumpa. Tapi yang biasanya tengok doktor. Saya mengelamun ingat apa ntah. Mungkin katil hospital tu selesa untuk baring.

Sepanjang tempoh mengandung ni, saya cuma amik ubat Obimin yang diberi oleh pusat kesihatan. Saya ada amik Neurogain dan pil kalsium selepas disyorkan oleh kawan saya. Lain-lain, saya cuma amik susu anmum sahaja. Kadang-kadang kalau bosan dengan Anmum, saya ganti dengan susu kotak rendah lemak, kalsium tinggi Dutch lady. Memandangkan saya tak loya, jadi memang saya tak makan asam. Cuma saya suka makan epal hijau. Abang saya suruh minum air Twister *teori abang saya, air twister boleh elakkan demam kuning bayi pasal Mikail tak kena demam kuning masa lahir dan K.Rina memang minum air Twister hari-hari*, tapi saya tak suka pasal terlalu manis. Jadi saya tambah air dan minum. Tapi tu pun jarang-jarang dan kalau teringat. Kurma pun mula makan bila dah masuk Ramadhan. Haih~

Sekian, 5 perkara yang saya terlintas untuk berkongsi pada waktu ini. InsyaAllah kalau ada yang saya tiba-tiba teringat, saya selitkan kemudian ya?

Selamat berpuasa dan selamat beribadah di bulan Ramadhan ini!



10 Ogos 2011




33 comments:

cikyuSnida@The Beauty Dreams on August 10, 2011 at 1:01 PM said...

semoga selamat bersalin nanti Xora. :)

pn muis on August 10, 2011 at 1:01 PM said...

salam
takpe u post jarang2 sebab tiap kali pos, panjang panjang entrinya
so puas hati baca.. :)

Putri Qaseh on August 10, 2011 at 1:04 PM said...

Yeay xora, akhirnya,lama menunggu comel je..erk nk tau resipi2 yg kamu buat tu ape..mcm xbiase tengok
Semoga kamu dan baby selamat menempuhi proses kelahiran kelak..amin

Reen Tart Nenas on August 10, 2011 at 1:10 PM said...

ala, kiteorg dah tau dah semua nie hahaha :)

K.I.N.A on August 10, 2011 at 1:14 PM said...

xora....byknye gambar makanan..hehe..

malynd_anggun on August 10, 2011 at 1:16 PM said...

semoga segalanya selamat..amin!!! :)

Fiza Amran on August 10, 2011 at 1:43 PM said...

semoga selamat semuanya....

As Rhyme said...

dear xora, semoga semuanya berjalan baik2 saja..untuk mommy baby dan baby...

mingming on August 10, 2011 at 1:57 PM said...

semoga selamat hendaknya :)

Renee Meow on August 10, 2011 at 2:04 PM said...

all d best hot mama-to-be xora.. hope all goes well and selamat mama+baby... :)

Mia-Ina on August 10, 2011 at 2:29 PM said...

baca entry xora dr awl hg akhir tersenyum..mcm2x pengalaman xora rs...so sweet...smeoga xora slmt bersalin t

Xora on August 10, 2011 at 2:40 PM said...

Salam semua, terima kasih utk semua doa dan semangat yang diberi. Doakan ummi dan babynya selamat ya. Takut pasal tak tahu macam mana nanti rezeki saya.

putri Qaseh dan Kina, resepi tu kebanyakkan daripada myresepi.com. ada yang saya dah letakkan link pada menunya ya.

Reen: aku slap ko kang~

sweetluvardini on August 10, 2011 at 2:50 PM said...

:) saya suka tgk dashboard sy setiap hari klu2 ada xora post anything.bila xora post je,make sure sy akan baca.suka dgn cara xora menceritakan mengenai sesuatu perkara dan saya ucapkan serta mendoakan semoga xora selamat bersalin,semoga dipermudahkan segalanya insyaALLAH,amin.

pastu bila baca post kali ne time tghari rasa lapar lak tgk byk pic makanan...kekeke

farahfatihah on August 10, 2011 at 2:55 PM said...

dah tak lama dah tu xora...jaga diri yer...t dah bersalin jgn lupa bgtau kat blog =) semoga selamat semuanya

Xora on August 10, 2011 at 2:55 PM said...

Sweet: tu la. masa buat post ni,cari-cari gambar yang sesuai nak letak, tapi perasan banyak gambar makanan aje dalam koleksi. Nak biarkan post ni pakai ayat aje, tak best pulak. Tu yg masukkan gambar makanan--tapi ter 'overdose' la pulak :P terima kasih untuk doa dan semangat yg diberi :D

azey on August 10, 2011 at 3:22 PM said...

tak saba lak rasa nak jd spt Xora bila baca post ney...ngeee...

Xora on August 10, 2011 at 3:41 PM said...

farah: rasanya kalaupun saya tak sempat nak bgtau, reen tart nenas akan bgtau kot :)

azey: insyaAllah pasti ada rezeki ya azey?:)

ira amira on August 10, 2011 at 4:24 PM said...

memang tnggu akak update blog.bukak ari2! gud luk ye kak =)

thezaila on August 10, 2011 at 4:38 PM said...

hi xora dh nk sampai masa.. wow excited.. eh.. apasal i plak yg excited nih.. anyhow.. semoga baik2 hendaknya ye =)

Budgetbride on August 10, 2011 at 4:56 PM said...

omg..best nye pregnant! haha..
semoga smua nya selamat akak!

aTy _faRed~ on August 10, 2011 at 4:57 PM said...

mane ade kecik pewot xora..besar lar...:) comel jer... alhamdulillah..biler bace n3 ni nampak semuanyer dipermudahkan...dan akan terus dipermudahkan sampai bersalin nanti.. harap2 saye satu hari nanti akan begitu jugak..:)

amElyn on August 10, 2011 at 5:18 PM said...

semoga semua dipermudahkan!!
the time will come so soon. all the best eh!
i baru week 33. mudah2an semua selamat.. =)

anaztasias nora aira on August 10, 2011 at 5:45 PM said...

kak xora semoga semuanya baik belaka. waaa xsabar nk bergelar mommy. =) still suka kak xora dr saat b2b sampaila mommy 2 be. hehe :)

dinashuz on August 10, 2011 at 6:52 PM said...

Hi Xora... sedapnyaaa makanan2 tu, baca post Xora ni buat dina tetiba nak masak nasik tomato (my fave!!!) hehe. nways, same here, kita berdua tgh menunggu hari nak bersalin ni.. smoga dipermudahkan insyaAllah...

Myra on August 10, 2011 at 9:06 PM said...

Xora, all the best :D sampai masanya nanti remember to trust Allah, trust yourself and trust your body to give birth :D

time pantang tak boleh berfikir ke? *down* lol

sy kurang bersetuju dengan teori twister itu purely because dia artificial perisanya. also, jaundice is something easily corrected after few days baby lahir :) jangan risau ya? yg penting semuanya sihat and selamat :D

xoxo~!

zatil hulwan on August 11, 2011 at 11:05 AM said...

saya mmg suka baca post2 xora..wlpn sekarang xora jarang update, tp setiap post tu tetap penuh informasi..hehe..sekarang ni pun, kandungan sy dh masuk 38 minggu, tunggu masa jugak cam xora..sama2 la kita berdoa agar kelahiran bb nanti smuanya lancar..insyaallah ^_^

cik fiza on August 11, 2011 at 11:48 AM said...

selamat bersalin dan menjadi ibu yg vogue.. selamat mendapat baby yg comeyyyy :)

akakeza on August 12, 2011 at 10:28 AM said...

semoga semuanya dipermudahkan..amin..doakan utk kami ye xora..:)

NoRr on August 12, 2011 at 11:47 AM said...

congrats xora for making this far!selamat bersalin dan selamat menjadi ibu! ;)

Anonymous said...

selamat2 ye xora..i'allah..sume akan selamat..menunggu2 berita gembira dr u setiap hari..

azura.razaz on August 17, 2011 at 12:38 PM said...

wah2 kakak ku ini...h membesar ye baby dlm perut tu.x sbr nk tgk..cpt2 update tau..zura lak yg excited ni heee :)

aNis LeMoN aBu on August 17, 2011 at 8:19 PM said...

xora, jangan lupa sebut nama Allah sampai waktu kelahiran ye. insyaAllah, dikurangkan sakitnya.

ingat Allah banyak2, selawat banyak2.

welcome xora jr. (or maybe D jr. ?)! All aunties are waiting for u! ;)

take care, xora~ ;)

Anonymous said...

Xora dtg Sendayan x bagi tau. Doktor mana kawan kamu?
-Ayu x-skmm-

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates