25 September, 2012

Cari Idea Segar Pinterest


Salam dan hai

25 September 2 tahun lepas, saya baru sahaja diraikan dalam satu majlis Bridal shower yang simple dengan kawan-kawan rapat saya. Sekadar berkumpul, makan-makan dan berbual. Tiada aktiviti liar. Saya pasti.

Heheeee.


Kalau saya terjumpa idea ni, saya pakai dah masa Bridal shower dulu. Tak pun minta kawan2 rapat saya yang datang masa nikah, untuk tinggalkan kesan bibir mereka.minta sign skali siap-siap dengan ucapan.



Saya nak kongsikan beberapa idea perkahwinan yang saya perolehi daripada Pinterest. Google pictures adalah 2010. Sekarang semua pakai Pinterest. Terima kasih Reen.





1. Dalam budaya kita, takde budak yang akan bawa cincin pasal semuanya diletakkan dalam dulang hantaran. Tapi kalau nak gunakan idea ni untuk pengiring cilik ketika perarakan pengantin, mungkin boleh








2. Arch bunga sudah menjadi kebiasaan. Mungkin boleh gunakan idea baru ni. Kelihatan terapung-apung, beri kesan baru kepada tetamu




3. Beri sedikit pengenalan kepada tetamu tentang perjalanan cinta korang. Letakkan di meja Guestbook pun boleh




4. Buat sesuatu yang berbeza untuk gambar bersama dayang-dayang. Daripada pose gila-gila/manja/ gedik, apa kata amik gambar seorang wakil dayang membacakan doa buat bakal pengantin. Macam gambar kat bawah ni, cara diorang berdoa begitu. Tapi kita orang Islam berbeza, jadi mungkin boleh abadikan pose ketua dayang/ pengapit membacakan doa buat bakal pengantin untuk menempuh hari majlis di dalam bilik pengantin.


5. Ni sesuai untuk majlis di waktu malam atau dewan. Gunakan lampu lip lap kecil ni dan selitkan di bawah meja. Tak perlukan bunga bagai sudah.


6. Tiada sebab untuk gambar-gambar dibawah. Saya suka tengok, jadi saya masukkan.




.. Dan apabila melihat gambar di bawah ni




.. Teringat gambar sendiri. Signature Pose Dia Terima Nikahnya hehe



.. Bila tengok gambar ini pula



Terus teringat .. "bila la aku nak muat semula baju nikah ni". Cuma muat masuk kain, kasut, veil dan tudung sahaja. Reen ko diam.



Selamat merancang bakal-bakal pengantin 2012




25 September 2012

4 comments:

lovelyadibah on September 25, 2012 at 11:54 AM said...

diba pun skrg pakai pinterest je untuk goggle idea baru :)

iedchan on September 26, 2012 at 9:35 AM said...

comel tul gambar2 tu,,,

btw suke arch yg terapung tu..kreatif sgt...

Reen Tart Nenas on September 28, 2012 at 2:36 PM said...

montot ko skang hermmmm ko pasti ko itu gambo ko dulu?


hahahhaa

Xora on September 28, 2012 at 2:57 PM said...


Adibah & Iechan: boleh tgk2 kat pinterest, byk sgt2 gambar yg bagus

Reen, komen paling kejam sepanjang aku buka blog ni hahaha.. offrecord, jap aku maki ko

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates