13 August, 2012

Idea Save the Date


Salam dan hai

Kalau mahu sesuatu yang unik, boleh cuba idea save the date kat bawah ni yang diluar kebiasaan sebagai props pre wedding..




13 Ogos 2012

10 August, 2012

Kisah Duit Baki dan Ayam Goreng


Salam dan hai

Saya nak kongsi satu cerita rakyat. Saya rasa, mungkin kita boleh relate dengan cerita ni. Saya dengar cerita ni di radio IKIM lama dah, rasanya masa saya mengandung dulu. Tapi cerita tu sampai sekarang saya masih ingat dan kadang-kadang buat saya tersenyum.

Kisah duit baki dan ayam goreng



Ada seorang lelaki ni, dia pergi ke kedai ayam goreng, lalu dia beli la ayam goreng. Masa tu, dalam kedai tu memang ramai sangat orang.

Lepas dah beli, dia pun terus la masuk ke dalam kereta dan terus memandu ke tempat yang ingin ditujui. Tapi tiba-tiba, hatinya tergerak untuk double check ayam goreng yang dia beli pasal masa dia beli tadi, tengah ramai orang. Takut-takut orang kedai tersalah beri.

Bila diperiksa, memang pun orang kedai salah beri. Bukan ayam goreng diberi, tapi duit RM100. Ayam goreng tu cuma harga RM10 sahaja. 

Jadi lelaki ni bersusah payah la patah balik ke kedai tadi. Masa tu, kedai tu dah lengang sikit. Dia terus serahkan duit kepada juruwang dan beritahu kesilapan yang berlaku. Juruwang tu rasa kagum sangat dengan lelaki tu, lalu dipanggilnya manager kedai untuk berjumpa dengan lelaki tu.

Manager: encik, saya tak pernah jumpa lelaki sejujur dan sebaik encik. Sanggup pulangkan duit semula

Lelaki: Ye. Saya nak ayam goreng saya. Saya nak makan dengan girlfriend saya ni. Dia dah tunggu lama tu.

Manager: Boleh encik. sebagai ganjaran, saya akan berikan encik satu lagi set ayam goreng yang sama. Tapi terlebih dahulu, saya nak panggil wartawan untuk menemuramah encik. Biar rakyat Malaysia tahu, masih ada ramai manusia yang jujur dan tulus seperti encik.

Lelaki: Tak payah panggil wartawan. Saya nak ayam goreng saya sahaja. Tak perlu bagi exra pun, tak apa.

Manager: Ish, encik ni rupanya, bukan setakat jujur dan tulus, malah seorang yang merendah diri dan tidak tamak. Saya tak pernah jumpa insan seperti encik. Izinkanlah saya panggil wartawan untuk menemuramah encik. 

Lelaki: Tak mo wartawan. Aku nak ayam aje.

Manager: Ye encik, saya akan beri encik ayam encik tapi tolonglah benarkan saya panggil wartawan untuk temuramah encik.

Lelaki: Jangan la temuramah aku. Nanti bini aku tahu la aku ada girlfriend. Dia ingat aku kat opis ni. 

------


Realiti kehidupan, ramai orang memang baik, tapi ada yang baik mengikut keperluan keadaan, memilih orang dan mementingkan faedah kepadanya.

Kadang-kadang, orang yang baik dengan kita, belum tentu lagi melayan orang lain sama baik seperti dia melayan kita. 

Mesti penah dengar dialog seperti

" Ish, takkan la dia buat cam tu. Dia aku tengok, baik orangnya"" Ko salah orang kot ni. si A tu baik la orangnya"

Walaupun kita selalu cuba untuk bersangka baik dengan orang, ada masanya akan timbul juga syak wasangka bila orang berbaik dengan kita. 

"Ni baik dengan aku ni, mesti nak minta tolong""Ni semacam baiknya, mesti ada udang disebalik batu""Ni kalau dah layan aku sebaik ni, mesti ada la tu hajatnya"

Dan kita sendiri pun, tidak la baik sangat. 

Di hari-hari terakhir sebelum kita meninggalkan Ramadhan, marilah kita berbaik-baik, tanpa mengambil kira kepentingan peribadi, latarbelakang terdahulu dan perbezaan kita.


10 Ogos 2012

09 August, 2012

Cuit Mencuit


Salam dan hai

Ye tahu, sudah hampir nak raya, tapi masih boleh sempat nak ucapkan Selamat berpuasa untuk 10 Ramadhan yang terakhir ini :)

Kepada bakal pengantin yang akan menyambut Syawal ini sebagai syawal terakhir sebagai anak dara, luangkan la masa seberapa banyak dengan famili dan kawan-kawan. Kepada yang bakal menyambut Syawal ini sebagai syawal terakhir berdua sebelum si dia yang ketiga akan keluar, pun sambut lah dengan gembira kerana tahun depan, pastinya baju anak adalah keutamaan. Melaram selagi boleh ditahun ini.

Mahu kongsi pin dibawah ini dengan semua. Mana tahu, yang mana sudah bosan asyik ditanya bila nak kahwin, mungkin kalau ada keberanian diluar kebiasaan, boleh cuba kaedah dibawah.

epic trolled..
Fikir 5 juta kali sebelum cakap tau, takut-takut kita yang pulak dihantar ke lubang kubur tu oleh pakciks dan makciks tersebut.


Tahun ni baru saya dapat beraya. Tahun lepas beraya juga tapi tak rasa raya pun pasal dalam pantang. Maka persiapan raya saya tahun ni lebih bersemangat. Dah mula buat biskut walau ada yang tak sedap, nasib buat satu sukatan aje :P; dah siap beli baju *tapi baju anak sahaja; kemas rumah sahaja yang kena tunggu D bercuti. Pengsan la kan, kalau saya buat sorang.

Ada juga yang bertanya, camna perasaan tak raya kat belah sendiri, saya jawab tak kisah asalkan Dyzhwar dan D ada bersama saya. 

Tapi fikir logik, mesti la, saya rindukan moment beraya bersama keluarga saya, terutama tradisi yang setiap kali salam, kena buat ucapan pendek kepada orang yang kita salam, biasanya diselangi dengan tangisan. Biasanya, orang Jawa selalu buat macam ni. 

Tapi saya suka menongkah arus. Apabila tiba giliran saya, maka jadi la seperti adengan drama Melayu di TV, bila anak derhaka kawin lari ke Siam, tetapi kemudian menyesal bila suami lupa diri, lali kembali ke pangkuan keluarga dan memohon kemaafan keluarga.




video

Selamat berpuasa pembaca blog Diaterimanikahnya :) Terima kasih kerana masih sudi follow blog ini. 




9 Ogos 2012

Saya Xora

Walaupun blog ini kadang-kadang bersawang ditinggalkan tuannya, tetapi kandungannya masih boleh diguna pakai.. cuma jangan diplagiat tanpa rela



diaterimanikahnya@gmail.com



Blog Rumah Kami

Tersurat, Tersirat

Fantasia

Majlis Sanding

Majlis Sanding
Kemas Kini: 14 Julai 2011

Majlis Nikah

Majlis Nikah
Kemas Kini Terakhir:21 Jun 2011

Bridal Shower

Bridal Shower
Klik untuk coretan penuh

Pre Wedding

Pre Wedding
Tema: 3 Zaman

Majlis Merisik

Majlis Merisik
Sederhana Tapi Bergaya

Projek DIY Kami

Projek DIY Kami
Meja Beradap dan Meja Potong Kek

Deko Centerpiece

Buah Tangan Meja Beradap

Hantaran

Bunga Tangan

Cop Mohor

Bunga Manggar

Video 'Save The Date'

Kad Jemputan

Buku Tetamu

E-kad

Centerpiece

Botol Bunga Rampai

Bingkai Gambar Ikea

Bantal Hantaran

Biskut Coklat Chip

Pasu Bunga Telur

Rozek

Jubah Mandi

Bongkah Nama

Deko Siling

Plat Kereta

Jual, Sewa, Serah


Bantal Nikah

Bantal Hantaran

Aksesori Pengantin

Bekas Hantaran Kayu

Inner Buku Tetamu
 

Dia Terima Nikahnya Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez Blogger Templates